Tammisaaren saariston kansallispuisto levittäytyy edessäsi kuin monisäikeinen merimaiseman kudelma, joka on muodostunut kalliosaarista, karuista luodoista ja suojaisista poukamista. Täällä Länsi-Uudenmaan rannikolla kohtaat Suomenlahden leudon meri-ilmaston ja saariston kauneuden sen kaikissa vivahteissaan. Kun meri kimmeltää auringon valossa ja lokit kirkuvat saariston yllä, voit melkein tuntea historian havinan ja luonnon muovaaman maiseman ikiaikaisuuden.
Tammisaaren saariston kansallispuisto on etelän erämaa, jossa hiljaisuus ja karu kauneus kulkevat käsikädessä. Se on satumainen paikka, jossa matkaajaa ympäröivät katajien peittämät kalliot, tuulenpieksemät männyt ja suolaisen veden puhdistamat rantaviivat. Kävellessäsi pitkin merenrantaa tai melontareittiä pitkin saariston suojaisia salmia voit kokea, kuinka luonto avautuu aivan omana maailmanaan – karuna ja silti täynnä elämää, hiljaisena ja samalla niin puhuttelevana.
Tämä vuonna 1989 perustettu kansallispuisto kattaa lähes 52 neliökilometrin laajuisen saaristoalueen, joka houkuttelee luonnonystäviä kaikkialta maailmasta. Puiston alueella liikkuessa on helppo unohtaa arki ja upota hetkeksi puhtaan luonnon rauhaan. Se on paikka, jossa meri ja maa kohtaavat, ja jossa kulttuuriperintö ja luonnon monimuotoisuus sulautuvat yhteen.
Tammisaaren saariston historia ja taustat
Tammisaaren saariston kansallispuisto ei ole vain luonnon suojelualue, vaan se on myös pala Suomen rannikkoseutujen rikkaasta historiasta. Alueen kylät, kuten Skåldö ja Barösund, kätkevät sisälleen tarinoita, jotka juontavat juurensa aina viikinkiajalle asti. Saariston suojaisat poukamat ovat toimineet kauppareitteinä ja suojasatamina vuosisatojen ajan, ja monet kallioista piirtyvät linnoitusten ja vanhojen purjelaivojen kiinnityspaikkojen merkit ovat muistutuksena menneiden aikojen merenkulusta.
Vielä 1800-luvulla saariston asukkaat elivät eristyksissä mantereen elämän rytmeistä. Meren antimet, kuten kalastus ja hylkeenpyynti, olivat saaristolaisille elinehto, ja pienet kalastajakylät toimivat saarten sydäminä. Myös karjanhoito ja pienviljely olivat osa saariston elämäntapaa, ja tätä perintöä voi nähdä edelleen joillain kansallispuiston saarilla.
Tämän vuoksi Tammisaaren saaristoa ei ole pelkästään luonnon monimuotoisuuden vuoksi suojeltu, vaan myös kulttuurihistoriallisena kokonaisuutena, joka heijastaa Suomen rannikkoseutujen ainutlaatuista elämäntapaa.
Kansallispuiston alueella on useita saaria, joilla on vanhoja saaristolaistiloja ja maatalousmaisemia. Tällaisia saaria ovat muun muassa Älgö, Fladalandet ja Jussarö, joilla voit tutustua vanhoihin kalastajamökkeihin, laidunalueisiin ja pihapiireihin. Nämä vanhat rakennukset ja kivimuurit kertovat tarinaa alueen asukkaista, jotka elivät sovussa karun luonnon ja meren armoilla, vuosisatojen ajan.


Tammisaaren saariston luonto ja maasto:
Tammisaaren saariston kansallispuisto on monipuolinen yhdistelmä meri- ja saaristoluontoa, jossa vuorottelevat karut kallioluodot, rehevät merenrantaniityt ja vehreät lehtimetsät. Jokainen saari ja luoto on kuin oma maailmansa, jossa kasvit, eläimet ja meren suolainen tuoksu luovat ainutlaatuisen kokonaisuuden.
Kalliosaarilla kasvaa vain sitkeimpiä kasveja: kataja, kanerva ja pihlaja nousevat kivikkojen lomasta, ja niiden juuret tarrautuvat tiukasti kiinni kallionrakoihin. Näillä saarilla tunnet meren voiman ja suolan tuoksun. Saariston lehtimetsissä taas kasvavat monimuotoiset lajistot, kuten tammi, lehmus ja pähkinäpensas. Ne tarjoavat suojaisan kasvualustan monille linnuille ja hyönteisille.
Tammisaaren saariston kansallispuisto tunnetaan myös linnuistaan. Alue on tärkeä pesimäpaikka monille merilintulajeille, kuten haahkalle, ruokille ja kalatiiroille. Keväällä ja syksyllä voi nähdä muuttolintujen parvien lepäilevän saarten rannoilla ennen pitkää matkaa etelään tai pohjoiseen. Kesäisin merikotka kaartaa ylväänä taivaalla, ja sen kirkas huuto kaikuu kallioluotojen yllä.
Reitit ja aktiviteetit Tammisaaren saariston kansallispuistossa
Tammisaaren saariston kansallispuisto tarjoaa runsaasti aktiviteetteja veneilijöille, melojille ja retkeilijöille. Kesäisin alue on veneilijöiden ja melojien suosiossa – kristallinkirkkaat vedet, kallioiset saaret ja suojaisat poukamat houkuttelevat vierailemaan. Kansallispuiston saarten välillä liikkuminen tapahtuu pääosin vesiteitse, joten oma vene tai taksivene on paras tapa tavoittaa kansallispuiston helmet. Jos sinulla ei ole omaa venettä, voit lähteä Tammisaaren Pohjoissatamasta risteilylle Jussarön saarelle tai vuokrata taksiveneen johonkin kansallispuiston suosikkisaarista, kuten Älgölle tai Fladalandetille.
Älgö on kansallispuiston suurin saari, ja se sopii erinomaisesti päiväretkikohteeksi. Saarelta löytyy Rödjanin entinen kalastajatila, joka toimii luontotupana ja tarjoaa kävijöille mahdollisuuden tutustua saaristolaiselämään. Älgön luontopolku (2 km) kulkee vaihtelevassa maastossa, ja sen varrella on Storträsket-järvi sekä näköalatorni, josta avautuu upeat näkymät kansallispuiston yli. Polun varrella voi nähdä myös sodan aikaisen korsun jäänteitä.
Jussarö puolestaan tunnetaan karusta kauneudestaan ja historiallisesta kaivosmiljööstään. Jussarön 4,7 kilometrin pituinen luontopolku kulkee vanhojen kaivoskuilujen, jyhkeän mäntymetsän ja Iron Beachin hiekkarannan kautta, joka syntyi rautamalmin louhinnan sivutuotteena. Reitti tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua saaren mielenkiintoiseen historiaan sekä sen nykyiseen, lähes aavemaisen hiljaiseen tunnelmaan.
Modermagan-saari on kuin salainen puutarha keskellä avomerta. Modermaganin luontopolku (1,5 km) kulkee vehreiden rinteiden ja kivikkoisten rantojen läpi, tarjoten kävijöille mahdollisuuden ihailla maalauksellista lummelampea, joka on erityisen vaikuttava kesäisin. Saarella on myös sotahistoriallisia rakenteita, kuten sirpalesuoja ja vanha korsu.
Fladalandet on toinen suosittu retkikohde, joka sijaitsee saariston keskellä. Sen kallioinen maasto ja vanhat laidunmaat kertovat tarinaa alueen pitkästä asutushistoriasta. Saarelta löytyy retkisatama, tulentekopaikkoja ja useita polkuja, jotka risteilevät saaren halki tarjoten rauhaa ja luonnon kauneutta. Saari on ihanteellinen kohde telttailijoille ja luonnossa yöpyjille, jotka haluavat kokea saariston rauhan ja hiljaisuuden.
Sukellusretket ja meriluonto ovat erityisiä elämyksiä Tammisaaren saariston kansallispuistossa. Alueen pohjassa on useita hylkyjä, jotka tarjoavat sukeltajille mahdollisuuden tutustua pinnan alla piileviin salaisuuksiin. Karut vedenalaiset maisemat, jyrkät kalliorinteet ja vaihtelevat pohjamuodot tekevät sukellusretkistä unohtumattomia kokemuksia, joita ei muualla Suomessa löydä.
Kulttuurinen merkitys ja paikallisyhteisö
Tammisaaren saariston kansallispuistossa perinteet ja nykyaika kietoutuvat toisiinsa. Alueella on säilynyt monia vanhoja kalastajakulttuurin piirteitä, jotka näkyvät saariston elämänmenossa yhä tänäkin päivänä. Paikalliset saaristolaiset ovat tottuneet elämään meren ehdoilla, ja heidän elämänsä rytmiä määrittävät yhä vuodenajat ja sään vaihtelut.
Saaristomaisemassa liikkuessa voi törmätä perinteisiin kalastusaluksiin ja lampaiden laiduntamiin niittyihin. Vanhoja taloja on kunnostettu ja osa saarista on edelleen viljelyksessä. Tämä tuo kansallispuistoon ainutlaatuisen tunnelman, jossa historia herää eloon ja jossa menneisyyden elämäntapa tuntuu käsin kosketeltavalta.
Paikalliset asukkaat osallistuvat aktiivisesti kansallispuiston suojelutyöhön ja toimivat oppaina vierailijoille, jotka haluavat oppia lisää saariston historiasta ja luonnosta. Kesäisin monet vanhat tilat avaavat ovensa kävijöille ja tarjoavat mahdollisuuden maistaa perinteisiä saaristolaistuotteita, kuten kalakukkoa, lammasmakkaroita ja vastaleivottuja saaristolaisleipiä. Näin jokainen vierailija pääsee tutustumaan paitsi saariston luontoon myös sen rikkaaseen kulttuuriperintöön.
Käytännön Vinkit Tammisaaren Saariston Kansallispuistoon
- Saavutettavuus ja liikkuminen vesitse
Tammisaaren saariston kansallispuisto on saavutettavissa ainoastaan veneellä tai meloen. Suosituimmat lähtöpisteet ovat Tammisaaren Pohjoissatama ja Skärlandetin Sommarö, josta matkaa Rödjaniin on noin 9 kilometriä. Jos omaa venettä ei ole käytössä, kannattaa hyödyntää reittiliikennettä tai tilata taksivene, jotka kulkevat Jussarön ja Älgön saarille kesäkaudella. Melojille suositellaan kokemusta merimelonnasta, sillä sääolosuhteet voivat muuttua nopeasti, ja saariston väylät vaativat hyvää navigointitaitoa. - Majoitus ja telttailu
Yöpyminen kansallispuistossa on mahdollista telttailualueilla Modermaganilla, Fladalandetilla, Rödjanilla Älgössä sekä Jussaröllä. Telttailualueilla on tulentekopaikkoja ja kuivakäymälöitä, mutta juomavettä ei ole saatavilla. Varaudu tuomaan oma vesi ja ruokatarvikkeet mukanasi. Jos etsit mukavampaa majoitusta, Jussarön vierasvenesatamasta löytyy myös retkeilymaja sekä rantasauna ja kahvila-ravintola. - Paras aika vierailla
Paras aika tutustua Tammisaaren saariston kansallispuistoon on kesä- ja alkusyksy, jolloin sää on suotuisa ja merivesi on lämpimimmillään. Keväällä ja syksyllä lintubongarit voivat nauttia muuttolintujen parvien lepäilystä saarten rannoilla, ja veneilykauden ulkopuolella talvinen saaristo tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet retkiluisteluun ja lumikenkäilyyn merenjäällä. - Turvallisuus ja varusteet
Ota huomioon, että sää saaristossa voi muuttua nopeasti. Pukeudu aina kerroksittain ja tuo mukaasi tuulen- ja vedenpitävät vaatteet. Varaa myös mukaan riittävästi juomavettä ja ruokaa, erityisesti jos suunnittelet yöpymistä saarten telttailualueilla. Jos olet liikkeellä veneellä tai meloen, tarkista paikalliset säätiedot ennen retkelle lähtöä ja varaa mukaan riittävä turvavarustus, kuten pelastusliivit, navigointivälineet ja ensiapupakkaus. - Muista kunnioittaa luontoa ja säännöksiä
Liiku vain merkityillä poluilla ja rannoilla, jotta et vahingoita herkkää saaristoluontoa. Noudata jokamiehenoikeuksia ja pidä huolta, että viet kaiken roskan mukanasi pois saarilta. Älä sytytä avotulta muualle kuin niille osoitetuille tulentekopaikoille. Keväällä ja kesällä pesimäaikaan pidä erityinen huoli siitä, ettet häiritse saarten linnustoa tai rantautu kielletyille saarille.