Vaelluskengät netistä

Tuoksuva metsä, sateen jälkeen liukas kallio, tunturin laki… Luonto on täynnä unohtumattomia paikkoja, jotka kannattaa kokea ja jonne pääsee jalkapatikassa. Hyvien vaelluskenkien voikin ajatella olevan retkeilyvarusteista tärkeimmät. Ilman kunnon kenkiä ulkoilmasta nauttiminen ei onnistu.

Pahimmillaan huonot jalkineet ovat turvallisuusriski ja rasitusvammojen aiheuttaja. Ne saattavat aiheuttaa esimerkiksi rakkoja, hiertymiä, kylmettymiä ja nyrjähtämisiä. Lievemmissäkin tapauksissa ainakin tunnelma on pilalla, jos kengät kastuvat tai puristavat. Silloin reissu tyssää alkuunsa.

Siitä, kuinka hyvin vaelluskengät suojaavat jalkoja, riippuu jopa se, kuinka pitkälle retkeilijä jaksaa kävellä. Kokeneen retkeilijän päivämatkat saattavat kivuta jopa kymmeniin kilometreihin. Jos jalkineasiat eivät ole kunnossa, taival ei taitu.

Kenkien valintaan kannattaakin varata runsaasti aikaa, jotta löytää juuri ne, jotka sopivat itselle. Se, mikä sopii toverille, ei välttämättä ole paras valinta omaan käyttöön, sillä jokaisen jalka ja askeltyyli ovat erilaisia. Sanoin käyttötilanteet ja käyttötiheys vaihtelevat. Toisten mielipiteitä ja suosituksia kannattaa toki kuunnella, mutta ostopäätöksessä kannattaa viime kädessä luottaa omaan tuntumaan.

Itselleen kannattaa tehdä selväksi, millaisessa maastossa ja säässä kenkiä useimmiten käyttää. Vertailu on kenkävalinnan a ja o, sillä vain siten on mahdollista hahmottaa kokonaiskuvaa tarjolla olevista ominaisuuksista. Netti tarjoaa nykyään mainion tilaisuuden vertailla eri kenkiä niin, että kattava informaatiomäärä pysyy hallussa parhaan päätöksen tueksi. Lisäksi nettiostokset on mahdollista tehdä mistä käsin tahansa ja itselleen sopivana aikana.

Laadukkaat ja hyvät vaelluskengät ovat satsaus, johon kannattaa investoida, sillä oikein huollettuna kengät kestävät kovassakin käytössä pitkään. Toisaalta kalleinkaan kenkä ei ilahduta, jos sen valinnassa ei ole käytetty järkeä ja malttia, ja se osoittautuu epäsopivaksi. Olemme koonneet sinun avuksesi tuhdin tietopaketin helpottamaan päätöstä siitä, mikä on sopivin vaelluskenkävalinta juuri sinulle.

Valitse vaelluskenkä, joka tukee nilkkaa sopivasti

Hyvällä vaelluskengällä on monia ominaisuuksia, mutta yksi on ylitse muiden. Kaikkein tärkeintä on, että vaelluskengät tukevat nilkkaa erilaisissa maastoissa: kiivetessä, laskeutuessa, pehmeällä ja kovalla alustalla. Eri vuodenaikoina ja erilaisten taakkojen kanssa sekä erilaisissa askeleissa.

Koska vaihtoehtoja retkeilyyn ja erilaisia retkeilijöitä on paljon, myös vaelluskenkävaihtoehtoja on runsaasti. Kenkäviidakossa ei kannata kuitenkaan hämääntyä, vaan edetä rauhallisesti harkiten oppaamme avulla.

Matalavartiset vaelluskengät päiväretkelle, korkeavartiset kauemmas

Jos tarkoituksesi on ulkoilla ensisijaisesti helpossa maastossa, kuten valmiilla metsäpoluilla, matalavartiset retkeilykengät ovat paras valinta. Niidenkin varsi riittää tukemaan nilkkaa olosuhteissa, jotka eivät ole erityisen haastavia. Matalien varsien lisäetuna on käyttömukavuus, sillä kengät ovat usein jalassa kevyemmät kuin pitkävartiset. Ne ovat myös joustavammat. Matalavartiset kengät sopivat päiväretkeilijälle, sillä rasituksen vaaraa ei lyhyillä matkoilla juuri ole.

Mikäli aikeenasi on taittaa pidempiä matkoja ja haastaa itseäsi vaativammissa maasto-olosuhteissa, korkeavartiset vaelluskengät ovat matalia toimivampi ja turvallisempi vaihtoehto. Ne tukevat nilkkaa nyrjähtämisen ja muiden haavereiden varalta, kun kiipeät kalliota tai kompastut yllättävään juurakkoon.

Kengät suojaavat lisäksi raapimiselta ja roskilta, kun kuljet vaikkapa kanervikossa tai heinikossa. Mikä onkaan ärsyttävämpää kuin pikkukivet kengässä tai kirvelevä naarmu nilkassa! Korkean varren ansiosta nilkat saavat olla rauhassa ja mielikin pysyy samalla leppoisampana.

Onko valinta matalan ja korkean varren välillä miestäsi vaikea tehdä? Silloin oikea valinta saattaa olla puolikorkea vaelluskenkä. Tämä välimuodon malli sopii nimensä mukaisesti retkille, jossa on jo hieman matkaa ja haastetta, mutta joiden aikana pysytään pääasiassa valmiilla poluilla.

Ero matalan ja puolikorkean retkeilykengän välillä on se, että puolikorkea nousee nilkkojen yläpuolelle. Se siis tukee jalkoja ja nilkkoja hieman hankalammassa maastossa. Jalkine ei kuitenkaan ole yhtä jäykkä kuin korkeavartinen kenkä.

Matalat retkeilykengät eivät tarjoa nilkoille yhtä paljon tukea haastavammilla retkillä. Lähtökohtaisesti jokainen vaelluskenkä on kuitenkin esimerkiksi lenkkaria tukevampi ja parempi patikointiin. Olipa kyseessä sitten lyhyt tai pitkä matka.

Mikäli suunnittelet vaativaa vaellusta tunturiin, vaadi itsesi lisäksi myös kengiltä paljon. Useiden päivien vaelluksille sopivat vaellussaappaat, joiden varret ovat erityisen korkeat ja vahvat. Tunturimaasto on korkeuseroineen ja kivipohjineen varsin vaativa. Usein lisähaastetta tuottaa myös raskas rinkka. Tukevat kengät tuovat vakautta kulkemiseen. Kun tunnet, että askeleet on turvattu, voit keskittyä olennaiseen; luonnosta ja raittiista ilmasta nauttimiseen.

Talvivaelluskenkä pitää lämpimänä

Vaeltaminen on upea harrastus myös talvella, kunhan vaion varusteet ja asenne ovat kohdillaan. Talvivaelluskengän valinnassa on omat niksinsä. Tärkein niistä on materiaalin valinta, sillä jalkojen pitää pystyä pysymään lämpiminä aivan toisella tavalla kuin kesällä, jolloin ongelmana on korkeintaan hikoilu.

Kevyitä vaelluskenkiä ovat erilaiset topatut nilkkurit, mutta toisaalta niitä ei ole suunniteltu pitkille matkoille. Niille sopiva vaihtoehto voivatkin pakkaslukemista riippuen olla tukevat nahkakengät, joihin mahtuu villasukkapari tai kaksi – ja lisäksi villapohjallinen. Lisäksi kenkiin on saatavilla erilaisia irrotettavia villavuoria.

Lämmön eristävyyden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota kenkien pitoon. Nastakengät ehkäisevät liukastelua parhaiten. Niissä on paras pito myös jäällä ja maastossa, kun olosuhteet ovat vaikeakulkuiset. Toinen kelpo vaihtoehto ovat kenkien liukuesteet, joskaan ne eivät ole yhtä tehokkaita kuin nastat, eivätkä varsinkaan sovellu yhtä hyvin pidemmille retkille, sillä kävely niiden kanssa on melko raskasta.
Kevyet paljasjalkakengät sopivat myös vaellukseen

Paljasjalkakengän soveltuvuutta vaellukseen kuulee toisinaan epäiltävän. Epäilijät arvelevat muun muassa, että kenkä ei kenties sovellu ohuen pohjansa vuoksi käytettäväksi ainakaan pitkillä matkoilla tai raskaan rinkan kanssa. Monet retkeilijät ja vaeltajat ovat kuitenkin kokeneet nimenomaan paljasjalkakengät ihanteellisiksi jalkineiksi myös patikointiin. Ne ovat hyvin kevyet vaelluskengät.

Paljasjalkakengillä pyritään nimensä mukaisesti saamaan sama tuntuma kuin kävellessä paljain jaloin. Kenkien ohut pohja mukautuu helposti, ja varpaat saavat leveän lestin ansiosta liikkua miellyttävän vapaasti. Vaelluksella tällainen tuntuma on monella tapaa hyvä: jalka tuntee maaston eri muodot ja esimerkiksi kivet hierovat jalkoja nautinnollisesti. Samalla kengät kuitenkin suojaavat jalkoja kovilta kolhuilta ja teräviltä ei-toivotuilta yllätyksiltä.

Paljasjalkakenkä ei suojaa nilkkoja samalla tavalla kuin erityisesti korkeavartiset vaelluskengät. Toisaalta jalkapohjan lihaksisto saa kunnon treeniä, kun pohjasta puuttuu perinteinen tuki. Vaeltaessa voikin löytää luonnollisemmat askeleet ja saada apua kehon virheasentoihin. Mikäli on tottumaton paljasjalkakenkien käyttäjä, myös näihin kenkiin kannattaa totuttautua rauhassa ennen kuin alkaa käyttää niitä tosissaan.

Paljasjalkakengät soveltuvat mainiosti jopa talvikäyttöön, joskin kovimmilla pakkasilla kannattaa varustukseen lisätä lämmittävät sukat sekä lämpöä eristävät pohjalliset. Paljasjalkakenkiä on saatavilla myös varsin hyvillä vedenpitävyys-ominaisuuksilla. Monet paljasjalkakenkiä kokeilleet ovat innostuneet niiden käyttömukavuudesta siinä määrin, etteivät halua käyttää perinteisiä kenkiä enää kuin silloin, kun se on ehdottoman välttämätöntä!

Näin selvität oikean koon

On erittäin tärkeää valita vaelluskenkä, joka on juuri oikean kokoinen. Se ei saa puristaa, mutta ei myöskään olla liian suuri, Oikean koon valitsemalla varmistat, että kenkä pysyy napakasti jalassa. Jo puolen sentin ero voi vaikuttaa merkittävästi siihen, istuuko kenkä erinomaisesti vai todella huonosti jalkaan.

Erityisesti silloin, jos kengän ostaa verkkokaupasta, on tärkeää tietää, mikä oman jalan mitta on senttimetreinä. Tämän tiedon avulla voit selvittää kokotaulukosta, mitä kokoa jalkasi mitta parhaiten vastaa. Ole tarkkana, sillä vaikka Suomessa yleensä käytetään tuttua EUR-kokoa, joskus kokomerkintä voidaankin ilmoittaa US- tai UK-kokona.

Kuinka jalka tulisi sitten mitata? Se käy yksinkertaisesti. Aseta paperi lattialle seinään kiinni. Astu paperille ja piirrä kynällä merkki siihen kohtaan, mihin pisin varpaasi ulottuu. Mittaa välimatka paperin reunasta tähän kohtaan.

Tee samoin toisen jalan kohdalla, sillä yllättävän usein jalkojen välillä on tuntuvakin pituusero. Lisää vielä pidempään jalkamittaan viidestä kymmeneen millimetriä käyntivaraa.

Sopivan kokoiseen kenkään tulisi mahtua taakse sormi, jos jalka on työnnetty niin kengässä niin eteen kuin mahdollista. Senttimetrejä vastaavan oikean koon löydät siis kokotaulukosta, joita löytyy netistä googlettamalla. Yleensä kokotaulukot ovat helposti ymmärrettävissä ja tulkittavissa.

Muista myös lesti

Nyt siis tiedät, kuinka selvität sinulle sopivan kengänkoon. Seuraavaksi sinun on määritettävä, onko jalassasi korkea vai matala lesti, jos et vielä ole tietoinen asiasta. Tähän saa helposti vastauksen keneltä tahansa kenkäkauppiaalta.

Asian voi myös selvittää itse. Lesti tarkoittaa mittaa päkiän kohdalta. Tarvittava laajuus selvitetään mittaamalla seisoma-asennossa päkiän ympärysmitta sen leveimmästä kohdasta. Lestin leveystaulukoita löytää helposti netistä googlettamalla.

Vaelluskenkiä valitessa kannattaa muistaa, että jalat turpoavat helposti päivän aikana, eli silloin ne tarvitsevat enemmän tilaa kengissä. Illalla jalka saattaa olla jopa numeroa, puoltatoista suurempi kuin aamulla. Sopivan kokoisissa kengissä jalat hengittävät eivätkä hankaudu tai hiostu. Kenkään olisi hyvä mahtua vaivatta myös villasukka, jos sellainen on tarpeen.

Vanha hyväksi havaittu viisaus kuuluu: jos sovitushetkellä yhtään epäilyttää, onko kenkä mahdollisesti kokoa liian pieni, se luultavasti on sitä! Silloin kannattaa pitää tuumaus- ja tutkmustauko ennen lopullista ostopäätöstä.

Vaelluskengät – Nahkaa vai muuta materiaalia

Vaelluskenkien materiaaleja on monia. Parhaat materiaalit kestävät kovaakin kulutusta ja tarjoavat ominaisuuksia, jotka ovat välttämättömiä haastavissa olosuhteissa. Näistä ominaisuuksista tärkein on se, kuinka kengät pitävät vettä.

Vedenpitävä kalvo, kuten esimerkiksi Gore-Tex, suojaa pieneltä kosteudelta, kuten kostealta heinikolta ja jopa harha-askelilta pieniin vesilätäköihin. Kalvoja on saatavilla kenkiin kaikilla varsikorkeuksilla. Kalvollisen kengän pieneksi miinuspuoleksi voidaan laskea se, että ne eivät muotoudu jalkoihin käytössä yhtä nopeasti kuin kalvottomat kengät.

Vaelluskenkien yleisimmin käytetty materiaali on nahka, joskin yhä enemmän käytetään myös teknisiä materiaaleja, joilla parannetaan kengän käyttömukavuutta, kuten lisätään keveyttä. Monien mielestä vain nahkainen vaelluskenkä on oikea vaelluskenkä, ja hyvin huolehdittu nahkakenkä on myös varsin kestävä.

Nahan käyttäminen kenkien materiaalina antaa mahdollisuuden valita myös ekologisia ja ympäristön kannalta kestäviä nahantuotantovaihtoehtoja. Toisaalta synteettiset materiaalit hengittävät nahkaa paremmin, joten myös ne ovat kelpo valintoja.

Materiaalipohdinnoissa kannattaa uhrata muutama ajatus myös pohjan materiaalille. Paksu ja tukeva pohja kestää luonnollisesti parhaiten kovaa rasitusta, samoin rasitukselta suojaavat vahvistukset kärjissä ja kantapäissä. Ylipäänsä vaelluskengät ovat kestävää tekoa, sillä ne on jo alun perin suunniteltu kestämään kulutusta eri tavalla kuin kaupunki- tai juhlakengät.

Muista myös pohjallinen

Erilaisilla pohjallisilla lisäät vaelluskenkien käyttömukavuutta entisestään. Pohjallinen kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Huopa- ja villapohjalliset lämmittävät eristämällä maasta tulevaa kylmää.
Niitä on helppo muotoilla omiin tarkoituksiin ja mittoihin sopiviksi leikkaamalla. Ne myös täyttävät kenkää, jos sen koko tuntuu aavistuksen liian suurelta.

Tukipohjallinen puolestaan vaimentaa jalkaan kohdistuvia iskuja ja rasitusta sekä antaa jalalle nimensä mukaisesti tukea. Tukipohjallisilla voidaan ohjata jalan asentoa erilaisissa vaelluskengissä ja jakaa sen kuormitusta. Hyvä tukipohjallinen ehkäisee virheasentojen syntymistä ja jopa poistaa jo mahdollisesti syntynyttä kipua.

Naisten ja miesten vaelluskenkien erot

Ei ole mitään estettä sille, etteikö nainen voisi valita itselleen miesten vaelluskengät ja päin vastoin, jos vain koko ja ominaisuudet sattuvat kohdalleen. Kannattaa kuitenkin huomata, että naisten ja miesten kengissä saattaa olla muutamia eroja.

Selkein ero on kengän koossa ja mittasuhteissa. Naisilla jalkaterän pituus ja leveys ovat miehiin verrattuna keskimäärin pienemmät, joten myös kengät on suunniteltu näiltä mittasuhteilta pienemmiksi.
Naisten kengät ovat kokonaisuudessaan miesten kenkiä kapeammat. Toisaalta kenkien etuosat saattavat olla leveämpiä, sillä suunnittelussa on otettu huomioon, että naisilla on miehiä useammin haasteita esimerkiksi vaivaisenluun kanssa.

Toinen naisten ja miesten kenkien välinen ero on löydettävissä kengän keveydestä. Koska naiset ovat keskimäärin miehiä kevyempiä, myös kenkiin kohdistuu kevyempi taakka ja rasitus. Siksi myös naisten vaelluskengät ovat kevyemmät. Kokeilemalla selviää, mitkä kengät ovat parhaat itselle, ja silloin sukupuoli ei ole valintakriteerissä kärkipäässä.

Lasten ja nuorten vaelluskengät

Mitä nuorempi lapsi on, sen haastavampaa hänelle on valita omat, sopivat vaelluskengät. Tehtävä ei kuitenkaan ole mahdoton. Lapsille ja nuorille suositellaan kenkiä, jotka ovat tukevat, mutta eivät liian jäykät. Jos pohja on kovin kankea tai kengän varsi epämukava, muuttuu mukava retkeily nopeasti väsymykseksi tai jopa itkupotkuraivariksi.

Oikean kengänkoon valintaan on kiinnitettävä huomiota aivan kuten aikuistenkin kenkien kohdalla. Vaikka lapsen jalka kasvaa, liikaa kasvunvaraa ei ole hyvä jättää. Turhan suuri jalkine vaikeuttaa kävelyä ja aiheuttaa muun muassa hiertymiä, pahimmillaan vaaratilanteitakin. Koska jalat ovat jatkuvassa kasvuprosessissa, kannattaa myös varmistaa säännöllisesti, että lasten vaelluskengät eivät ole käyneet salakavalasti liian pieniksi. Jalalla on toisinaan tapana tottua epämukavuuteen ja liian pieniin kenkiin.

Sovitukseen on varattava kunnolla aikaa. Ei riitä, että kenkä käy jalassa, vaan kengillä pitäisi myös testimielessä kävellä. Mitä enemmän, sen parempi. Lapsen mielipidettä kannattaa kuunnella. Jos hän sanoo, että kengät ovat epämukavat, tilanne ei luultavasti muutu. Toisaalta vanhemman pitisi yrittää erottaa se, kuinka paljon epämukavuuden kokemuksessa on vain uusien jalkineiden vierastamista. Jotkut lapset vastustavat periaatteesta uusia vaatteita. Toisaalta osa lapsista ei ilmaise kovin helposti, vaikka kenkä puristaisikin. Jokainen vanhempi on oman lapsensa paras asiantuntija.

Lapsen tai nuorenkaan ei kannata suunnata uusissa kengissä suin päin vaellukselle, vaan totuttelulle on syytä varata aikaa. Koko perheen yhteisistä vaelluksista jää lapselle taatusti hyviä muistoja, jotka säilyvät aikuisuuteen saakka ja innostavat osaltaan reippaaseen ja terveeseen elämäntapaan.

Laadukkaat vaelluskengät netistä

Netti on mainio paikka löytää itselleen sopivat vaelluskengät. Tarjontaa on runsaasti, ja tuotteiden tutkiminen on sekä helppoa että mukavaa. Voit surffailla vaivatta kotisohvalta tai mistä haluatkin, itsellesi sopivaan kellonaikaan. Harkintaa on helppo käyttää ja vertailu on helppoa aivan toisella tavalla kuin jos kiertäisit fyysisestä myymälästä toiseen ja yrittäisit pitää kaiken niistä löytyvän tiedon mielessäsi.

Hyvän verkkokaupan tunnistaa ennen kaikkea sen selkeydestä. Asiakaspalvelun tiedot ja maksutavat ovat helposti löydettävissä. Tuotteista on parhaassa tapauksessa jopa enemmän tietoa kuin mitä kivijalkamyymälässä olisi mahdollista saada: informaatiota materiaalista, ominaisuuksista, valmistuksesta, muotoilusta ja opastusta oikean valinnan tekemisen tueksi. Hyvä verkkokauppa tarjoaa tietoa jopa sellaisista asioista, joista et osannut sitä kysyä!

Ajan ja vaivan lisäksi säästät usein myös rahaa, mikäli hankit vaelluskengätnetistä. Kenkien hinta on usein perinteisiä myymälöitä edullisempi, vaikka mukaan lisättäisiin toimituskukutkin. Usein on mahdollista myös hyödyntää erilaisia tarjouksia ja kampanjoita, jolloin toimituskuluja ei peritä.

Juuri sinulle parhaat vaelluskengät voivat toisinaan olla myös sellaiset, ettei niitä edes ole saatavilla Suomesta. Hyvän ja laajan nettikaupan kautta on mahdollista tilata merkkejä, jotka muuten jäisivät käden ulottumattomiin.

Vaikka kenkiä ei voi netistä tilattaessa sovittaa, kokovalinta osuu todennäköisesti oikeaan, mikäli malttaa perehtyä tarjolla olevaan informaatioon ja kokotaulukkoon huolella. Jos kengät eivät kotona osoittaudu sopiviksi, niiden palauttaminen on maksutonta. Suomesta tilattaessa kengillä on aina myös 14 vuorokauden palautusoikeus. Toimitus- ja palautusehtoihin kannattaa tutustua tilaamista.

Hyvän verkkokaupan tunnusmerkkeihin kuuluu, että asiakaspalvelu vastaa mahdollisiin kysymyksiin nopeasti ja perusteellisesti. Mikäli tuotteilla on julkinen palautemahdollisuus, myös kommentit on hyvä lukea huolella, sillä ne ovat yleensä rehellisiä. Usein verkkokaupan asiakaspalveluun ei tarvitse jonottaa – toisin kuin ruuhkassa kaupan kassalle!

Vaeltajankauppa.fi – Laaja valikoima vaelluskenkiä

Vaettajankauppa.fi tarjoaa laajan ja ajatuksella kootun valikoiman retkeilyvarusteita, joista vaelluskengät muodostavat yhden suosituimmista kategorioista. Valikoima on koostettu kokemuksella ja ammattitaidolla vastaamaan mahdollisimman monenlaisiin käyttötarpeisiin.

Mukana on matala-, puoli- ja korkeavartisia vaellus- ja retkeilykenkiä. Itselleen sopivat löytävät siis sekä päiväretkeilijät että haastavia, pitkiä vaelluksia vaikkapa Lapin luonnonmaisemissa tekevät. Vaelluskengän ykköstehtävään, jalan oikeaoppiseen ja tarkoituksenmukaiseen tukemiseen, on kiinnitetty eritystä huomiota.

Myös hieman harvinaisemmat vaelluskenkätyypit, kuten mukavat talvivaelluskengät ja kevyet paljasjalkakengät, löytyvät verkkokaupasta. Samoin valinnanvaraa on sen varalta, etsitäänkö vedenpitävää vai kalvotonta vaelluskenkää. Kuten aiemmin on todettu, molemmilla on omat vahvuutensa. Riippuu käyttötarkoituksesta ja omista mieltymyksistä, kumpaan valintaa tehdessään lopulta kallistuu.

Merkkeinä löytyvät muun muassa maineikkaat ja hyvästä laadustaan tunnetut Lundhags, Lowa ja Haix. Asiakaspalvelu auttaa mielellään oikean kenkäparin valinnassa ja vastaa kysymykseen kuin kysymykseen. Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan ja retkeilyn ilosanomaa jakaa mielellään eteenpäin!

Ota vaelluskengät hitaasti käyttöön

Moni sortuu siihen virheeseen, että hankkii uudet vaelluskengät ennen odotettua reissua ja laittaa ne ensi kertaa jalkaansa sinne. Vaikka innostus oli suuri, tätä tapaa kannattaa kuitenkin varoa. Jos kengät eivät ole vielä muokkaantuneet jalkaan, seurauksena voi helposti olla hiertymiä, kipua ja muuta epämukavuutta. Silloin odotus muuttuu pettymykseksi.

Kenkiä pitäisikin aina käyttää ainakin muutamia kertoja lyhyesti ennen pidempää retkeä, jolloin ne pääsevät tositoimiin. Kenkien sisään ajaminen on hyvä aloittaa pitämällä niitä jalassa kotona. Sen jälkeen voi tehdä parin viikon ajan pieniä parin tunnin lenkkejä ulkona. Näin jalka ja kenkä tottuvat toisiinsa vähitellen. Jos huomaat kengän painavan, se on merkki siitä, että on aika pitää lepotauko ja tehdä vasta sitten uusi yritys.

Muista hyvät vaellussukat

Kun on löytänyt itselleen täydellisen kenkäparin, käyttökokemusta ei missään nimessä kannata pilata huonolla sukalla. Hyvä sukka estää hiertymien syntymisen, lämmittää jalkoja sopivasti sekä imee niistä kosteutta.
Liian kiristävät sukat häiritsevät verenkiertoa ja saattavat altistaa jopa kynsivaurioille ja varvasvälien hautumille. Jos sukat ovat liian suuret, ne menevät laskoksille, painavat ihoa ja voivat siten aiheuttaa rakkoja. Liian pienet ja kiristävät sukat haittaavat verenkiertoa.

Paras sukkamateriaali on pehmeä, ja edistää hien kuljetusta pois iholta. Hyvä vaihtoehto on käyttää kaksia sukkia päällekkäin. Silloin ihoa vasten on yksi istuva sukka ja sen päällä toinen ilmavampi. Oikein valituissa vaelluskengissä onkin vaivatta tilaa kahdellekin sukkaparille.

Nauhoita napakasti

Voit maksimoida vaelluskengän käyttömukavuuden oikealla nauhoituksella. Toisaalta huono nauhoitus voi tehdä hyvänkin kengän käytöstä epämukavaa. Siksi nauhoitukseen kannattaa kiinnittää hiukan huomiota. Huono nauhoitus altistaa myös rakoille ja hiertymille.

Nauhoitus tehdään, kun kenkä on tukevasti jalassa sekä iltti suoraan keskellä, ei siis irralliseen kenkään. Kantapään kuuluu olla tukevasti aloillaan ja varpaiden suorassa. Jos tiedossa on runsaasti ylöspäin kävelemistä, alaosan nauhoituksen tulee olla erittäin kireällä, mutta yläosan varsi voi olla löysempi. Kun taas kävellään runsaasti alaspäin, kantapään tulee pysyä hyvin paikoillaan, joten sekä varsi että nilkka nauhoitetaan yhtä tiukasti.

Esimerkiksi Youtubesta löytyy runsaasti hyviä videoita, joissa opetetaan erilaisia nauhoitustekniikoita ja vaelluskengille sopivia solmuja. Pitävä solmintatapa on esimerkiksi se, että nauhat pyöräytetään alas viimeisten hakasten yläpuolelta. Tämän ansiosta solmut pitävät paremmin, mutta ovat samaan aikaan kuitenkin joustavia. Konstin oppii vikkelästi.

Vaelluskenkien huoltaminen pidentää käyttöikää

Hyväkin kenkä säilyy priimana vain, jos sen huoltaa kunnolla ja säännöllisesti. Huoltaminen myös lisää merkittävästi kengän käyttöikää. Vaelluskengät joutuvat yleensä kovemmalle käytölle kuin muut jalkineet, joten ne kaipaavat myös säännöllistä huoltoa. Se vaatii hiukan vaivannäköä ja aikaa, mutta palkitsee lopputuloksellaan. Tärkeintä kenkien huollossa on muistaa niiden puhdistus, vahaus ja kyllästys.

Aina käytön jälkeen kengät kannattaa puhdistaa suuremmista lioista kopsuttelemalla ja harjaamalla, mutta toisinaan on syytä tehdä perusteellisempi pesu. Pohja putsataan karkealla harjalla ja vedellä, nahkapinnat puolestaan vedellä ja esimerkiksi tiskiharjalla. Jos yksi pesukerta ei tuota tyydyttävää tulosta, kuten usein käy, se toistetaan.

Kengän sisäpinnat puhdistetaan kenkienpesuaineilla siten, että aineen annetaan vaikuttaa kengän sisällä vähintään tunnin verran, jonka jälkeen jalkineet huuhdotaan runsaalla vedellä. Kun kengät on pesty kaikkialta, niiden annetaan kuivua rauhassa. Voi kestää viikonkin ennen kuin kengät ovat täysin kuivat, joten pesua ei kannata ajoittaa retkelle lähtemistä edeltävään iltaan.

Puhdistuksen yhteydessä on hyvä aina tarkistaa myös se, missä kunnossa kengän nauhat ja pohjalliset ovat. Kun käyttöikä lähenee loppuaan, ne täytyy uusia. Pohjalliset kestävät yleensä pari pesua, ja nauhatkin menettävät lopulta tehonsa joutuessaan käytössä kovalle kulutukselle. Nauhoja voi pestä, kuten kenkiäkin, jos ne ovat vielä vahvat.

Mikäli vaelluskenkien pinta ei ime vettä vaan pisaroi sen päältä pois, kyllästysainetta ei tarvita. Kun nahka kostuu selvästi, sen pintaan tarvitaan lisää kyllästettä. Jos nahka taas näyttää koppuraiselta ja kulahtaneelta, se kaipaa uudistuakseen pintaansa reilun vahakerroksen. Mikäli vahaus ja kyllästys ovat entuudestaan tuntemattomia toimenpiteitä, kannattaa googlettaa ohjevideo netistä – sellaisia löytyy runsaasti.

Kenkien täyshuolto kannattaa tehdä ainakin aina, kun valmistautuu vaelluksille tai muille pidemmille retkille. Jos haluaa, kenkiin voi suihkauttaa myös raikastetta. Kun kengät eivät pääse tositoimiin, ne on syytä säilyttää huoneenlämmössä ja pimeässä. Hyvä paikka on esimerkiksi kenkälaatikko vaatekomerossa.

Vaellus lievittää stressiä

Kun jalkineet ja muut varusteet ovat kunnossa, on aika avata ulko-ovi ja astua suoraan seikkailuun. Suomi on täynnä erilaisia paikkoja, jotka ovat helposti saavutettavissa retkeillen. Aina löytyy uusia maisemia ihailtavaksi ja ihmeteltäväksi – eikä yksikään maisema ole kahtena hetkenä samanlainen. Suomen retkeilijät jakavat mielellään vinkkejään suosikkipaikoistaan myös muille, joten toisten kokemuksia kannattaa kuunnella ja niistä kannattaa inspiroitua.

Mitä enemmän vaeltaa, sitä enemmän harrastukseen jää koukkuun. Tutkimusten mukaan luonnossa liikkuminen ja jopa pelkkä luonnossa oleskelu vaikuttaa myönteisesti terveyteen ja hyvinvointiin. Silloin sydämen syke ja verenpaine laskevat, vastustuskyky paranee sekä riski sairastua sydän- ja muistisairauksiin pienenee. Lisäksi stressi laskee ja keskittymiskyky puolestaan kohenee.

Tuhannet ja taas tuhannet reittikilometrit ja yhä uudet kohteet kutsuvat seikkailemaan ja haastamaan itsensä. Kahvikupillinen hiljaisen järven rannalla, Lapin yötön yö, kauniit ja jylhät kansallispuistot, aina yllättävä kaupunkimetsä… Minne suuntaat seuraavaksi?