Perämeren kansallispuisto

Perämeren kansallispuisto sijaitsee Kemin ja Tornion ulkosaaristossa. Puisto on perustettu vuonna 1991, ja sen kokonaispinta-ala on 157 neliökilometriä, josta vain murto-osa, noin 2,5 km sijaitsee maa-alueella. Perämeren kansallispuiston alueella on monta pientä kalastajakylää, joissa oli vakituista asutusta jo 1500-luvulta aina 1900-luvun alkupuolelle asti. Tällaisia vanhoja kalastuskyliä on edelleen olemassa Selkä-Sarven ja Pensaskarin saarilla, jotka ovatkin puiston suosituimpia käyntikohteita.

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing vestibulum. Fringilla nec
accumsan eget, facilisis mi justo, luctus pellentesque vitae gravida non diam
accumsan posuere, venenatis at mi turpis.

Perämeren kansallispuisto sijaitsee maankohoamisvyöhykkeellä, jossa maa kohoaa vuosittain 9 mm. Maankohoamisesta johtuen puiston pinta-ala käytännössä kasvaa koko ajan, vaikka hyvin vähän kerrallaan. Ensimmäiset saaret ja luodot nousivat merestä kuitenkin vasta noin 1 000 vuotta sitten, eikä maankohoaminen ole vieläkään loppunut, joten uutta maa-alaa paljastuu jatkuvasti. Maankohoamisesta johtuen saarten kasvillisuus on jakaantunut kasvillisuusvyöhykkeisiin: rannoilla on merenrantaniittyjä, ja sisempää saarista löytyy pensaskasvustoa ja metsäisempiä alueita. Näitä merenrantaniittyjä hoidetaan nykyisin säännöllisesti mm. laiduntamalla. Siksipä puiston saarista nimenomaan Selkä-Sarvella liikuskelee kesäisin lampaita, joita paimentamaan voi kiinnostuneilla olla mahdollisuus päästä Metsähallituksen Paimenviikkojen myötä.

Saarten rannat ovat kivikkoisia, mutta myös luonnontilaista hiekkarantaa löytyy mm. Vähä-Huiturin pohjoisrannalta. Lisäksi mm. Pensaskarilla on merestä erilleen jäänyt ns. kluuvijärvi, joka on syntynyt maankohoamisen seurauksena. Saaristossa pesii noin 60 eri lintulajia, joiden tarkkailu on mielenkiintoista puuhaa – kunhan muistaa, että esimerkiksi tiirat ovat erittäin ärhäköitä puolustamaan reviiriään. Osa kansallispuiston saarista on rajoitusaluetta, jolla liikkuminen on kielletty lintujen pesimäaikana 1.5.–31.7. Rajoitusalueet on merkitty maastoon sekä kartalle, joka näkyy mm. Retkikartasta ja puiston järjestyssäännöissä.

Perämeren kansallispuiston asiakaspalvelu ja opastus toimii Liminganlahden luontokeskuksessa osoitteessa Rantakurvi 6, 91900 Liminka. Liminganlahden luontokeskuksesta esimerkiksi Kemin sisäsatamaan on noin 140 kilometriä. 

Nähtävyydet Perämeren kansallispuistossa

Saapuminen Perämeren kansallispuistoon

Torniosta kansallispuistoon on matkaa noin 10 km ja Kemistä noin 15 km, ja puiston saarille pääsee vain veneellä tai meloen, ellei Perämeren jäätilanne salli liikkumista jäätä myöten. Tornioon on matkaa esimerkiksi Kuusamosta n. 260 km, Rovaniemeltä n. 126 km, Oulusta n. 110 km, Kajaanista n. 290 km, Vaasasta n. 425 km ja Jyväskylästä n. 450 km. Lähin lentokenttä ja rautatieasema sijaitsee Kemissä. Omalla autolla tulevien on jätettävä auto luonnollisesti mantereen puolelle, mutta omalla veneellä tai meloen pääsee Selkä-Sarveen, Pensaskarille ja Vähä-Huituriin. Lisäksi mantereen puolelta on tarjolla taksivenekyytejä puistoon.

Vaellusreitit

Koska Perämeren kansallispuisto sijaitsee saaristossa, mutta saaria on vähän, myöskään reittejä ei ole paljon. Itse asiassa niitä on vain yksi.

Muut liikuntamahdollisuudet Perämeren kansallispuistossa

Perämeren kansallispuistossa voit veneillä, meloa, uida ja sukeltaa, onkia ja pilkkiä jokamiehenoikeudella sekä kalastaa mm. vieheellä tietyin rajoituksin (Ks. puiston säännöt). Lisäksi voit marjastaa ja sienestää sekä tarkkailla lintuja ja tutkia alueen luontoa mm. valokuvaten.

Sää Perämeren kansallispuistossa

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing vestibulum. Fringilla nec accumsan eget, facilisis mi justo, luctus pellentesque vitae gravida non diam accumsan posuere, venenatis at mi turpis.

Säännöt Perämeren kansallispuistossa

Perämeren kansallispuistossa saat

 • liikkua jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen rajoitusosia lukuun ottamatta
 • poimia marjoja ja ruokasieniä
 • onkia ja pilkkiä jokamiehenoikeudella. Muuta vapaa-ajankalastusta varten 18–64-vuotiaiden on maksettava kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi). Huiturin vesialueella voit kalastaa vieheellä yhdellä vavalla maksamalla kalastonhoitomaksun.  Jos kalastat useammalla vavalla, hanki merialueen vapalupa 7412. Huiturin vesialueella vapaa-ajan verkko- tai rysäkalastus ei ole sallittua. Tarkista kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Puiston rajoitukset

Puistossa on kielletty

 • Avotulen teko on kielletty metsäpalovaroituksen aikana. Tarkista voimassa olevat varoitukset: ilmatieteenlaitos.fi. Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti. Tulen sytyttäjä on aina vastuussa tulenteon turvallisuudesta.
 • lemmikkieläinten vapaana pitäminen
 • puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen
 • maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen
 • luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen
 • selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen
 • moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta
 • roskaaminen ja rakenteiden vahingoittaminen
 • maihinnousu ja liikkuminen on kielletty ajalla 1.5.–31.7. osalla saarista ja vesialueista linnuston pesimärauhan turvaamiseksi. Tunnistat liikkumisrajoitusalueet maastossa maihinnousu- ja liikkumiskieltomerkeistä. Katso rajoitusalueet ja niiden sijainti kartalla kansallispuiston järjestyssäännöistä.
 • Perämeren kansallispuiston eteläpuolella sijaitsee Möylyn hylkeidensuojelualue, jossa liikkuminen on kielletty ilman Metsähallituksen erikoislupaa ympäri vuoden puolen merimailin (926 m) sisään jäävällä alueella. Liikkuminen hylkeidensuojelualueella puolen merimailin säteen ulkopuolella luodosta on sallittu ajalla 16.6.–31.1. Muina aikoina liikkuminen on sallittu vain Metsähallituksen luvalla.

Puistossa ei ole jätehuoltoa, joten sen mitä jaksat kantaa luontoon, jaksat kantaa poiskin. Jos löydät muiden jättämiä roskia, teet hienon ympäristöteon, jos otat ne mukaasi ja pudotat paluumatkallasi vaikkapa matkasi varrella olevissa taajamissa sopivaan ja luvalliseen jäteastiaan! Maatuvat jätteet voit laittaa käymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voit käyttää sytykkeenä.

VASTUULLINEN RETKEILY
Vastuullinen retkeilijä ottaa huomioon niin ympäristön kuin toisetkin retkeilijät. Vaikka jokamiehenoikeudet ovatkin laajat, ne eivät kuitenkaan ole lupa tehdä mitä tahansa. Retkietiketti on siis hyvä ottaa haltuun, jolloin kaikilla on mukavaa ja turvallista liikkua upeassa luonnossamme. (luontoon.fi/retkietiketti)

Tarkemmat puiston järjestyssäännöt: https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Js/perameri-js.pdf