Oulangan kansallispuisto

Oulangan kansallispuiston ensimmäisiä perustamisajatuksia esitettiin jo 1800-luvun puolella. Monenlaisten käänteiden jälkeen Oulangan kansallispuisto viimein perustettiin vuonna 1956 yhdessä Liesjärven, Linnansaaren, Pyhä-Häkin, Petkeljärven, Rokuan ja Lemmenjoen kansallispuistojen kanssa. Ennen perustamistaankin puiston alueella luonnollisesti oli liikuttu jo pitkään, mutta kaiken kansan retkeily- ja matkailukohteeksi puiston kehittyminen vei aikaa. Nykyään puistossa vierailee pitkälti yli 200 000 kävijää vuosittain, eikä tahti näytä hiljenevän. Luonnonsuojelu on kuitenkin Oulangan, kuten kaikkien muidenkin maamme kansallispuistojen, päätehtävä. Kun Karhunkierros-retkeilyreitti avattiin vuonna 1954, alueen arvo myös virkistyskohteena kasvoi huomattavasti ja on vain vahvistunut sinä aikana, kun kansallispuisto on ollut olemassa.

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing vestibulum. Fringilla nec
accumsan eget, facilisis mi justo, luctus pellentesque vitae gravida non diam
accumsan posuere, venenatis at mi turpis.

Oulangan kansallispuisto on yksi Suomen tunnetuimmista ja suosituimmista kansallispuistoista, eikä ihme, sillä puisto on ehtinyt jo saada hyvin vankan käyttäjäkunnan, ja koko ajan tulee uusia retkeilijäsukupolvia, jotka haluavat päästä tutustumaan puistoon ja sen upeisiin maisemiin ja reitteihin. Puisto on kooltaan 285 neliökilometriä, joten sen alueelle mahtuu monta tarinaa ja elämystä vuosien varrelta.

Oulangan kansallispuiston luonto on erityisen monipuolinen ja runsas, mikä on tiedetty jo 1800-luvulta alkaen, kun monet tutkijat ja luonnontieteilijät liikkuivat alueella kartoittamassa eläin- ja kasvilajeja sekä alueen geologiaa. Vieläkään kaikkia kansallispuiston alueella eläviä kasvi- ja eläinlajeja ei ole löydetty, mutta tähän saakka on rekisteröity satoja suojeltavaksi määritettyjä lajeja. Erityisesti tietyille kasvilajeille Oulangan alue on ainoa tunnettu esiintymispaikka Suomessa, mikä tekee niistä erityisen harvinaisia ja haavoittuvia, joten luonnonsuojelun kannalta puisto on avainasemassa. Puistossa on lajiston suojelemiseksi tiettyjä liikkumisrajoituksia ja rajoitusalueita, jotka on mainittu puiston säännöissä ja näkyvät kartalla.

Oulangan kansallispuiston parasta antia ovat sen erämaiset maisemat ja maastot, sekä voimakkaasti n. 1,5 miljardia vuotta sitten syntyneet ja jääkausien vaikutuksesta muotoutuneet rotkovajoamat, kuohuvat kosket ja mutkittelevat joet, joiden varsilla on asuttu vuosisatoja ja uitettu myös tukkeja. Niittyiltä on kerätty heinää, ja niille on myös nostatettu vettä, millä on haluttu saada ne kasvamaan paremmin ja parantamaan niillä olevan kasvillisuuden laatua. Tällaisia niittyjä kutsutaan paiseniityiksi, eli kun alueelta löytyy paise-alkuisia paikannimiä, ne liittyvät juuri tähän asiaan.

Oulangan alueelta löytyy myös jonkin verran sotahistoriaa mm. vanhojen korsujen, ampumahautojen ja bunkkereiden jäänteitä saattaa olla vielä maastossa. Lisätietoja alueen sota-ajan muistoista ja mm. tarinoita voi lukea Kuusamon alueen tarinapankista. Hautajärven kylältä löytyy sinne vuonna 1991 pystytetty partisaanien uhrien muistomerkki.

Oulangan luontokeskus tarjoaa monipuoliset retkeilijän palvelut, mm. neuvontaa, välinevuokrausta, kokoustiloja jne. Luontokeskuksen osoite on Oulangan luontokeskus, Liikasenvaarantie 132, 93900 Kuusamo. Lisäksi mm. Hautajärvellä on Karhunkierroksen luontokeskus, jossa sijaitsee myös yksi Karhunkierroksen lähtöpisteistä. Karhunkierroksen luontokeskuksen osoite on Hautajärventie 414, 98995 Hautajärvi.

Nähtävyydet Oulangan kansallispuistossa

Saapuminen Oulangan kansallispuistoon

Oulangan kansallispuiston keskuspaikkana toimivaan Oulangan luontokeskukseen on lyhyt matka esimerkiksi Kuusamosta, eli vain reilut 50 km. Oulusta luontokeskukseen matkaa tulee 270 km, Rovaniemeltä hieman yli 200 km ja vaikkapa Jyväskylästä vähän yli 600 km. Lopullinen matka tietysti vaihtelee sen mukaan, mihin kohtaan kansallispuistoa ajetaan ja mistä retkeilemään aiotaan lähteä. Nimittäin esimerkiksi puiston suosituimmalle ja kuuluisimmalle reitille, Karhunkierrokselle, voidaan lähteä useasta eri paikasta.

Kansallispuistoon pääsee parhaiten omalla autolla, ja junalla lähimmäksi pääsee Kemijärvelle (n. 120 km päässä puistosta). Rovaniemeltä ja Oulusta ovat parhaat bussiyhteydet ja lähin lentoasema on Kuusamossa. Tosin suoria lentoja ei ole joka paikkakunnalta, vaan esimerkiksi Helsingistä, Tampereelta tai Turusta. Alueella liikennöi lisäksi ns. Karhunkierrosbussi arkisin välillä Kuusamo–Ruka–Käylä–Ristikallio. Jatkoyhteydet Oulangan luontokeskukseen, Juumaan ja Hautajärvelle vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Kuusamosta on reittilennoilta jatkoyhteys Rukan, Käylän, Ristikallion ja Hautajärven kautta Sallaan. Sitä voivat käyttää myös muut kuin lentäen matkustavat.

Vaellusreitit

Lisäksi Oulangan kansallispuistosta löytyy yksi pyöräilyreitti (Luontokeskus-Taivalköngäs-kesäreitti), ja talvikaudella voi pyöräillä Oulangan erämaareittiä. Muilla reiteillä pyöräily on kielletty. Melojat voivat tutustua puistoon ja sen hienoihin paikkoihin joelta käsin. Katso lisätietoja melontareiteistä tästä.

Muut liikuntamahdollisuudet Oulangan kansallispuistossa

Oulangan kansallispuistossa voit patikoida ja vaeltaa, lumikenkäillä ja hiihtää, kalastaa, marjastaa ja sienestää, tarkkailla luontoa ja lintuja mm. valokuvaten, katsella näköaloja ja antaa luovuutesi saada siivet upeissa pohjoisen maisemissa, bongata poroja, osallistua vapaaehtoistoimintaan ja vaikkapa hakea kesällä lammaspaimeneksi. Joilla voit myös meloa, mikä onkin hieno tapa tutustua puistoon toisesta perspektiivistä.

Sää Oulangan kansallispuistossa

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing vestibulum. Fringilla nec accumsan eget, facilisis mi justo, luctus pellentesque vitae gravida non diam accumsan posuere, venenatis at mi turpis.

Säännöt Oulangan kansallispuistossa

Oulangan kansallispuistossa saat

 • liikkua jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen lukuun ottamatta rajoitusosia ja rajavyöhykettä. Lisätietoja rajoituksista mm. puiston järjestyssäännössä.
 • poimia marjoja ja ruokasieniä rajoitusalueita ja rajavyöhykettä lukuun ottamatta
 • onkia ja pilkkiä puiston järvissä ja lammissa lukuun ottamatta Pesosjärven valuma-aluetta. Tarkista kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
 • leiriytyä ja tehdä tulet puiston kantaosassa ja Kitkanniemellä huollettujen tauko- ja tulentekopaikkojen välittömässä läheisyydessä sekä leiriytymiseen erikseen
  tarkoitetuilla alueilla.

Puiston rajoitukset

 • Liikkumista on rajoitettu puiston rajoitusosilla sekä rajavyöhykkeellä.
 • Avotulen teko ja leiriytyminen on sallittu vain niille tarkoitetuilla paikoilla.
 • Muuhun kuin jokamiehenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
 • Maastopyöräily on sallittua vain Karhunkierroksen osuudella välillä Oulangan luontokeskus–Taivalköngäs (9 km). Pyöräily on sallittu yleisillä teillä. ​
 • Virtavesissä kalastusta varten vaaditaan kalastonhoitomaksu (18–64-vuotiaat). Voit maksaa kalastonhoitomaksun osoitteessa eraluvat.fi. Lisäksi tarvitset erillisen kalastusluvan Oulankajoki 5572 (eräluvat.fi). Tarkista kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi. Vapaluvista lisätietoja antaa Oulangan kansallispuiston asiakaspalvelu Oulangan luontokeskuksella.
 • Kuvauskopterin eli dronen tai muun kauko-ohjattavan ilma-aluksen lennättäminen vaatii luvan. Oulangan kansallispuiston alue kuuluu ADIZ-rajavyöhykkeeseen. Dronen lennättämisestä on tehtävä lentosuunnitelma AIS Finlandille. Lisätietoja lentokieltoalueista jne. on tässä. Ohjeita lentosuunnitelman tekemiseen saat AIS Finlandin verkkosivuilta (www.ais.fi). Lisätietoja myös Oulangan luontokeskuksen asiakaspalvelusta.

Puistossa on kielletty

 • avotulen teko metsäpalovaroituksen aikana. Avotulen teko on kielletty aina, jos alueelle on annettu metsäpalovaroitus. Tarkista varoitukset osoitteesta ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset. Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja. Tästä huolimatta tulenteko voidaan kieltää paikallisesti. Tulen sytyttäjä on aina vastuussa tulenteon turvallisuudesta.
 • kulkeminen rajoitusosilla ja rajavyöhykkeellä. Kartta alueesta löytyy puiston järjestyssäännöistä.
  • Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosilla liikkuminen on kielletty ajalla 1.4.–15.8.
  • Juuman vuomilla eli avosoilla liikkuminen on kielletty ajalla 1.4.–31.12. merkittyjen reittien ulkopuolella. 
  • Korvasvaaran rajoitusosassa liikkuminen on kielletty ajalla 1.4.–31.12.
  • Pesosjärven rajoitusosalla kalastus on kielletty.
 • lemmikkieläinten vapaana pitäminen
 • puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen.
 • maa- tai kallioperän vahingoittaminen sekä maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen
 • luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen sekä niiden pesien hävittäminen
 • selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen
 • moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta
 • roskaaminen ja rakenteiden vahingoittaminen
 • puissa kasvavien kääpien kerääminen
 • ratsastus muualla kuin kansallispuiston teillä.

Puiston maastokohteissa ei ole jätehuoltoa, joten sen mitä jaksat kantaa luontoon, jaksat kantaa poiskin. Jos löydät muiden jättämiä roskia, teet hienon ympäristöteon, jos otat ne mukaasi ja pudotat paluumatkallasi vaikkapa matkasi varrella olevissa taajamissa sopivaan ja luvalliseen jäteastiaan! Maatuvat jätteet voit laittaa käymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voit käyttää sytykkeenä.

Kansallispuiston alueella Karhunkierros-reitin varrelta löytyvät ekopisteet sijaitsevat Oulangan leirintäalueella ja Juumassa Jyrävän ja Myllykosken välissä. Ekopisteisiin voit lajitella kierrätettävän jätteen, kuten metallin ja lasin. Pisteisiin voi jättää myös vaaralliseen jätteeseen kuuluvat paristot ja pienakut. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

VASTUULLINEN RETKEILY
Vastuullinen retkeilijä ottaa huomioon niin ympäristön kuin toisetkin retkeilijät. Vaikka jokamiehenoikeudet ovatkin laajat, ne eivät kuitenkaan ole lupa tehdä mitä tahansa. Retkietiketti on siis hyvä ottaa haltuun, jolloin kaikilla on mukavaa ja turvallista liikkua upeassa luonnossamme. (luontoon.fi/retkietiketti)

Tarkemmat puiston järjestyssäännöt: https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Js/oulanka-js.pdf. Järjestyssäännöt sisältävät kartat ja tiedot rajoitusalueista.