Nuuksion kansallispuisto

Legendaarinen Nuuksio on Pallas-Yllästunturin ja Urho Kekkosen kansallispuiston jälkeen 3. suosituin kansallispuistomme, eikä ihme, koska Nuuksio on erittäin hyvien liikenneyhteyksien päässä keskeisellä paikalla Etelä-Suomessa, Kehä III:n pohjoispuolella valtatien 1 (Turunväylä) ja seututien 120 (Vanha Porintie) välissä. Espoo on lähin suurin asutuskeskus, ja itse puisto sijoittuu Espoon lisäksi osittain Vihdin sekä Kirkkonummen alueelle.

Nuuksion kansallispuisto on perustettu vuonna 1994, ja sen pinta-ala on 55 neliökilometriä. Nuuksion alueella jääkauden jäljet näkyvät selvästi, ja todisteita alueella liikkuneista ihmisistä löytyy lähes 9 000 vuoden takaa kivikauden alkuhämäristä. Vaikka puisto on tosiaan hyvinkin lähellä maamme tiheimpiä asutuskeskittymiä, sen luonnon monimuotoisuus ja paikoin hyvinkin erämaiset ja karut maisemat hämmästyttävät ja yllättävät, mikä osaltaan selittää puiston suurta suosiota niin kotimaisten kuin ulkomaisten kävijöiden keskuudessa. 

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing vestibulum. Fringilla nec
accumsan eget, facilisis mi justo, luctus pellentesque vitae gravida non diam
accumsan posuere, venenatis at mi turpis.

Nuuksio on osa ns. Viherkehää, johon kuuluvat myös mm. Espoon keskuspuisto, Helsingin keskuspuisto ja Vantaan Petikko. Viherkehän tarkoituksena on mm. varjella luonnon monimuotoisuutta, palvella kaupunkirakenteen täydentäjänä ja tarjota monipuolisia ulkoilumahdollisuuksia.

Haltia on keskuspaikka, joka esittelee kaikki maamme kansallispuistot ja tarjoaa monenlaista tietoa niistä kiinnostuneille. Haltiassa on erilaisia näyttelyitä, opastuspalveluita, varustevuokraamo, retkitarvike- ja lahjatavaramyymälä, ravintola, kokous- ja saunatiloja ja mm. esteetön maisematasanne. Haltian päärakennuksen alapuolella on suuri tapahtumakenttä, jossa järjestetään usein erilaisia tapahtumia, kursseja jne. Kenttä on varattavissa tällaiseen käyttöön.

Haltia on vain yksi kansallispuiston pääsisäänkäyntipaikoista; toinen, niin sanottu Nuuksion Pohjoinen portti. Pohjoinen portti sijaitsee aivan Salmen ulkoilualueen vieressä, osoitteessa Salmentie 100b, 03300 Otalampi. Pohjoisella portilla on mm. kahvila-ravintola ja rantasauna ja varustevuokrauspalveluita. Pohjoisesta päin saapumalla saattaa jopa päästä ruuhkattomammille pysäköintipaikoille, ja Haltiaankin matkaa tulee linnuntietä vain noin 10 kilometriä – tosin reittivalinnasta riippuen polkuja ja teitä myöten jonkin verran enemmän, eli noin 15 km.

Vaikka Nuuksion kansallispuisto ja sen parkkipaikat ovat joskus liiankin ruuhkaisia, voi huolellisella ennakkosuunnittelulla ja vaikkapa vähän erilaisia retkikertomuksia lukemalla päästä valitsemaan juuri sellaiset reitit ja paikat, joilla ei välttämättä näe kuin korkeintaan muutaman muun ihmisen. Tietysti reittien lähtöpisteiden pysäköintipaikat voivat olla monesti todella täysiä, mutta moneen lähtöpaikkaan pääsee kätevästi myös bussivuoroilla, joten oman auton voi jättää vaikka kauemmas.

Nähtävyydet Nuuksion kansallispuistossa

Saapuminen Nuuksion kansallispuistoon

Nuuksion kansallispuistoon voi tulla tietysti autolla (myös sähköautolla, sillä luontokeskus Haltian pysäköintialueella on 4 maksutonta, aurinkopaneeleilla toimivaa latauspistettä), bussilla hyvillä ja säännöllisillä yhteyksillä esim. Espoon keskuksesta (n. 20 min), Helsingistä (n. 1 h) tai vaikkapa pyörällä. Pyörätiet ovat hyvät, mutta mäkiset. Pyöräilijän ei tarvitse välttämättä jättää pyöräänsä parkkiin luontokeskuksen pihaan, vaan puistosta löytyy jopa 30 kilometriä pyöräilyreittejä.
Suurin osa Nuuksion kansallispuistossa vierailevista saapuu ensin Suomen luontokeskus Haltiaan, jonka osoite on Nuuksiontie 84, Espoo. Haltian läheisyydestä lähtee useita lyhyempiä reittejä, jotka soveltuvat erinomaisesti lapsiperheille, koululaisille sekä myös pyörätuolilla liikkuville.

Vaellusreitit

Pyöräilyreittejä puiston alueella on noin 30 km. Reitit kulkevat osin autoteitä, vaatimattomia kärryuria ja lyhyitä polkuosuuksia. Valtakunnalliseen pyöräilyreittiverkostoon kuuluva reitti 2 kulkee kansallispuiston poikki Siikajärveltä Haukkalammen kautta kohti Salmen ulkoilualuetta. Reitit ovat kesäisin ajettavissa olevia rengas- ja läpikulkureittejä, jotka jatkuvat ympäröiville ulkoilualueille. Puiston alueelta reiteille voi lähteä Kattilasta, Haltian luontokeskuselta, Haukkalammelta, Valklammen pysäköintialueelta ja Siikarannasta, hotelli Nuuksion luota.

Nuuksion kansallispuistossa voi myös ratsastaa ratsastukseen osoitetuilla reiteillä.

Sää Nuuksion kansallispuistossa

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing vestibulum. Fringilla nec accumsan eget, facilisis mi justo, luctus pellentesque vitae gravida non diam accumsan posuere, venenatis at mi turpis.

Säännöt Nuuksion kansallispuistossa

Nuuksion kansallispuistossa saat

  • liikkua jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen mahdollisia rajoitusosia lukuun ottamatta
  • poimia marjoja ja ruokasieniä
  • harrastaa kalliokiipeilyä ja köydellä laskeutumista Pitkäjärvellä ja itäisimmällä Kolmoislammilla. Jääkiipeily on sallittua koko puiston alueella.

Puiston rajoitukset

  • Avotulen teko ja leiriytyminen on sallittu vain merkityillä paikoilla.
  • Kansallispuiston vesillä saa pilkkiä, onkia ja viehekalastaa yhdellä vavalla  rauhoitettuja vesiä lukuun ottamatta. Viehekalastaa haluavien 18-64-vuotiaiden on maksettava viehekalastukseen oikeuttava kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi). Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi). Kalastus Myllypurossa ja muissa puiston virtavesissä on kokonaan kielletty. Tarkista kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi (kalastusrajoitus.fi).
  • Maastopyöräily on järjestyssäännön mukaan sallittu ainoastaan seuraavilla reiteillä: Kattilantie, Kelkkalan huoltotie, Kolmoislammen huoltotie, Kurjolammentie, Ruuhilammentie, Salmin huoltotie, Siikajärvenranta, Vanha Myllytie.
  • Yli viidentoista (15) hengen ryhmiä pyydetään ilmoittamaan etukäteen kansallispuistoon saapumisesta sähköpostitse info(at)haltia.com. Alueen muut käyttäjät huomioiden, näin suurten ryhmien toivotaan majoittuvan vain varaustelttapaikoille.
  • Suurten, yli 50 henkilöä käsittävien ryhmien tapahtumien järjestäminen kansallispuiston alueella edellyttää aina lupaa.
  • Muuhun kuin jokamiehenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).

Puistossa on kielletty

  • avotulen teko metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana myös tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).  Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja. Sytyttäjä on aina vastuussa tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.
  • lemmikkieläinten vapaana pitäminen
  • puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen. Kerätä saa ainoastaan marjoja ja hyötysieniä. Kukkivien kasvien poimiminen on myös kielletty.
  • maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen
  • luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen
  • selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen
  • moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta
  • roskaaminen ja rakenteiden vahingoittaminen.
  • Kalastus Myllypurossa ja muissa puiston virtavesissä on kokonaan kielletty.

Nuuksion kansallispuiston kierrätyspisteet sijaitsevat Haukkalammella ja Kattilassa.

Maatuvat jätteet laitetaan käymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois, joten sen mitä jaksat kantaa luontoon, jaksat kantaa poiskin. Jos löydät muiden jättämiä roskia, teet hienon ympäristöteon, jos otat ne mukaasi ja pudotat paluumatkallasi vaikkapa matkasi varrella olevissa taajamissa sopivaan ja luvalliseen jäteastiaan.

VASTUULLINEN RETKEILY
Vastuullinen retkeilijä ottaa huomioon niin ympäristön kuin toisetkin retkeilijät. Vaikka jokamiehenoikeudet ovatkin laajat, ne eivät kuitenkaan ole lupa tehdä mitä tahansa. Retkietiketti on siis hyvä ottaa haltuun, jolloin kaikilla on mukavaa ja turvallista liikkua upeassa luonnossamme. (luontoon.fi/retkietiketti)

Tarkemmat puiston järjestyssäännöt: Nuuksion kansallispuiston järjestyssääntö (pdf, 420 kt, julkaisut.metsa.fi)