Leivonmäen kansallispuisto

Keski-Suomessa, Joutsan kunnassa sijaitseva Leivonmäen kansallispuisto on perustettu vuonna 2003.  Nykyisen kansallispuiston ydinalueet suojeltiin vuonna 1991 perustamalla Haapasuo-Syysniemen luonnonsuojelualue, ja puisto reilu 10 vuotta sen jälkeen. Puiston pinta-ala on 31 km2, mutta vaikka se on kooltaan pienehkö, sen alueelle mahtuu paljon nähtävää ja koettavaa, upeaa keskisuomalaista luontoa ja monipuolista eliöstöä.

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing vestibulum. Fringilla nec
accumsan eget, facilisis mi justo, luctus pellentesque vitae gravida non diam
accumsan posuere, venenatis at mi turpis.

Puiston valoisissa, mäntyvoittoisissa harjumaisemissa askel kulkee keveästi, ilma on raikas ja sielu saa ravintoa. Puistosta löytyy myös keskisen Suomen merkittävin luonnontilainen avosuo, Haapasuo. Käytännössä Leivonmäen kansallispuistosta löytää keskisuomalaisen luonnon koko kirjon tiivistettynä puiston kokoon.

Leivonmäellä on ollut asutusta jo esihistoriallisena aikana, ja alueelta löytyy useita muinaisjäännöskohteita esimerkiksi Selänpohjan, Hiekkaniemen ja Joutsniemen alueelta. Myöhemmin asutus vakiintui alueella 1500-luvun puolella.

Retkeilyreiteille lähdetään Selänpohjan (Syysniementie 1072, Joutsa) tai Kirveslammen (Vartiamäentie 1073, Joutsa) pysäköintialueilta. Lisäksi retken voi aloittaa Rutalahdessa Koskikaran entiseltä koululta tai Harjunlahden uimarannalta. Selänpohjan pysäköintialueelle mahtuu kesäaikana n. 50 autoa ja Kirveslammelle noin 10. Harjujärven esteettömälle reitille pääsee Harjujärven puolikodalta, osoite on Vartiamäentie 1041. Liikuntarajoitteiset voivat saapua autolla paikalle, mutta tiellä on lukittu puomi, josta avaimen voi saada läheiseltä lammastilalta. Talvisin teiden auraus vaihtelee ja pysäköintialueiden koko voi olla lumitilanteesta riippuen pienempi. Puistoon ei pääse julkisilla kulkuneuvoilla. 

Reittejä on useita, ja ne soveltuvat erinomaisesti vaikkapa koko perheen päiväretkille. Ne ovat pääosin helppokulkuisia, mutta korkeuserojakin löytyy. 

Nähtävyydet Leivonmäen kansallispuistossa

Joutsniemi on yksi suosituimmista patikointikohteista puistossa, sillä sen upea harjupolku johtaa ehkä vieläkin upeammalle, kärkeä kohti voimakkaasti kapenevalle niemelle, joka on sekin jääkauden voimien aikaansaama. Vastaavan tyyppinen harjureitti ja niemi löytyy myös Saarijärveltä Summassaaresta, eli Summasjärveen työntyvä Haikanniemi.

Joutsniemeen pääset valitsemalla joko Harjunkierroksen tai Mäyränkierroksen. Joutsniemeä lähin tauko- ja tulipaikka on Lintuniemen puolikodalla, josta löytyy myös kuivakäymälä. Joutsniemen ja Lintuniemen alueelta löytyy vanhoja kivikauden muinaisjäännöksiä.

Rutajoki ja kuohuva Korvenkoski on sekin käymisen arvoinen paikka. Lähtöpisteenä toimii Rutalahden entinen koulu. Rutajoen maisemiin pääset Koskikaran kierroksella. Kosken kohinaa kuunnellessa voi helposti sulkea pois muut ärsykkeet ja harhailevat ajatukset ja elää vain hetkessä.
Kansallispuiston tunnuslintu on kehrääjä (Caprimulgus europaeus), jonka merkittävimpiä reviirialueita Keski-Suomessa on Haapasuonharju. Lähde seuraamaan Haapasuolle ja kimmeltävälle Kirveslammelle sen rannalla olevaan lintutorniin vaikka lintujen kevät- ja syysmuuttoja tai tarkkaile, mitä muita eläimiä näet tornista. Lintutornissa ja lammen rannalla voit tietenkin fiilistellä myös vain maisemien takia. Näille paikoille pääset valitsemalla Kirveslammen kierroksen.

Saapuminen Leivonmäen kansallispuistoon

Leivonmäen kansallispuisto on keskeisellä paikalla hyvien kulkuyhteyksien varrella. Läheinen 4-tie (E75) onkin yksi Suomen tärkeimmistä pääteistä. Esimerkiksi Jyväskylästä sinne pääsee alle kolmeen varttiin; matkaa on vain noin 50 kilometriä. Vastaavasti Lahdesta matkaa kertyy n. 140 kilometriä ja ajoaikaa saa varata puolisentoista tuntia.

Vaellusreitit

Muut liikuntamahdollisuudet Leivonmäen kansallispuistossa

Puistossa voit patikoida, marjastaa ja sienestää, etsiä geokätköjä, tarkkailla lintuja, hiihtää ja lumikenkäillä talvella sekä myös maastopyöräillä jokamiehenoikeudella selkeästi merkityillä poluilla mutta myös nimenomaan pyöräilyyn pyhitetyllä puiston pyöräilyreitillä. Vesillä voit meloa, soutaa ja uida. Puistosta löytyy myös esteetön Harjujärven reitti, jolla on mittaa 700 metriä. Reitti on merkitty vaativaksi sen kaltevuuksien johdosta.

Sää Leivonmäen kansallispuistossa

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing vestibulum. Fringilla nec accumsan eget, facilisis mi justo, luctus pellentesque vitae gravida non diam accumsan posuere, venenatis at mi turpis.

Säännöt Leivonmäen kansallispuistossa

Leivonmäen kansallispuistossa saat

 • liikkua jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen mahdollisia rajoitusosia lukuun ottamatta
 • pyöräillä jokamiehenoikeudella rajoitusosia lukuun ottamatta. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat.
 • poimia marjoja ja hyötysieniä
 • kalastaa onkien tai pilkkien jokamiehenoikeudella, viehekalastaa yhdellä vavalla. Kalastonhoitomaksu vaaditaan 18–64-vuotiailta:  https://verkkokauppa.eraluvat.fi/fi/kalastonhoitomaksu/

Rutajärven vesialueet eivät kuulu kansallispuistoon. Lisätietoja kalastuksesta Rutajärvellä saa Leivonmäen osakaskunnalta (kalapaikka.net). Tarkista mahdolliset kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Puiston rajoitukset

 • Tulenteko on sallittu vain sitä varten osoitetuilla paikoilla. Metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana tulenteko on kokonaan kielletty, ja se koskee myös hormillisia ja katettuja tulisijoja. Tarkista voimassa olevat varoitukset: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
 • Tilapäinen leiriytyminen on sallittu telttailualueilla, sekä laavuissa, tulentekopaikoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä.
 • Ratsastus on sallittu vain tieurilla, ei maastossa.
 • Muuhun kuin jokamiehenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).

Puistossa on kiellettyä

 • liikkuminen Haapasuon rajoitusosalla 15.4.–15.7. välisenä aikana linnuston pesimärauhan turvaamiseksi
 • lemmikkien pitäminen vapaana
 • puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen. Kerätä saa ainoastaan marjoja ja hyötysieniä.
 • maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen
 • luonnonvaraisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen
 • moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta
 • roskaaminen ja rakenteiden vahingoittaminen.

Puistossa ei ole jätehuoltoa, joten sen mitä jaksat kantaa luontoon, jaksat kantaa poiskin. Jos löydät muiden jättämiä roskia, teet hienon ympäristöteon, jos otat ne mukaasi ja pudotat paluumatkallasi vaikkapa matkasi varrella olevissa taajamissa sopivaan ja luvalliseen jäteastiaan!

VASTUULLINEN RETKEILY
Vastuullinen retkeilijä ottaa huomioon niin ympäristön kuin toisetkin retkeilijät. Vaikka jokamiehenoikeudet ovatkin laajat, ne eivät kuitenkaan ole lupa tehdä mitä tahansa. Retkietiketti on siis hyvä ottaa haltuun, jolloin kaikilla on mukavaa ja turvallista liikkua upeassa luonnossamme. (luontoon.fi/retkietiketti)

Tarkemmat puiston järjestyssäännöt: http://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Js/leivonmaki-js.pdf