Kolin kansallispuisto

Kolin kansallispuisto kuuluu Suomen tunnetuimpiin kansallispuistoihin, jonka henkeäsalpaavat kansallismaisemat avautuvat jylhinä Pielisen rannalla. 3000 hehtaarin kokoinen Koli tarjoaa jokaiselle vaeltajalle ja retkeilijälle erinomaiset puitteet niin lyhyille päiväretkille kuin pitkille muutaman yön vaelluksille. Palveluita ja harrastusmahdollisuuksia on runsaasti ympäri vuoden.

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing vestibulum. Fringilla nec
accumsan eget, facilisis mi justo, luctus pellentesque vitae gravida non diam
accumsan posuere, venenatis at mi turpis.

Koli sijaitsee Itä-Suomessa Pohjois-Karjalassa ulottuen Joensuun, Lieksan sekä Kontiolahden kuntien alueille. Helsingistä on Kolille matkaa noin 490 kilometriä. Kansallispuisto perustettiin vuonna 1991 ja laajennettiin vuonna 1996. Kansallispuistosta löytyy Itä-Suomen korkein kohta, joka on 347 metriä merenpinnan ja 253 metriä Pielisen pinnan yläpuolella..

Kolin vaarojen laella on ollut pysyvää asutusta jo lähes 300 vuoden ajan. Koli tuli tunnetuksi 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa, kun tunnetut taiteilijat, kuten Jean Sibelius, ammensivat inspiraatiota kotimaan kansallismaisemista. Jylhää Kolia on pidetty pyhänä alueena, jossa kerrotaan asuneen mahtavia henkiä. Tämän vuoksi Kolia ei ole uskallettu asuttaa ennen 1700-luvun puoliväliä.

Kolin maasto ja reitit vaihtelevat haastavuudessaan ja reittejä löytyy kaiken tasoisille retkeilijöille. Kolilla on paljon korkeusvaihteluja, mutta polut ja tiet ovat pääsääntöisesti helppokulkuisia. Pidemmiltä reiteiltä löytyy myös haastavampia pätkiä, joten reittien kiertämiseen kannattaa varata aina reilusti aikaa. Näin pystyt nauttimaan myös Kolin luonnosta sekä kauniista maisemista.

Kolin kansallispuisto jakautuu suojelutavoitteiden mukaisesti kolmeen eri vyöhykkeeseen, joiden tarkoituksena on suojella kansallismaisemaa ja geologiaa, perinnemaisemaa sekä metsäluontoa. Kolin nykyiset huiput ovat jäänne Karelidien vuorijonosta, joka syntyi kaksi miljardia vuotta sitten. Vuorijonon arvellaan aikoinaan yltäneen Alppien tavoin yli neljän kilometrin korkeuteen.

Kolin luonto ja nähtävyydet

Kolin luonto kätkee suojiinsa mm. vanhoja metsiä, kallioita, soita, puroja, hiekkarantoja, saaria sekä ahoja. Retkeilyreittien varrelta löytyvät nuotiopaikat, laavut, kodat sekä autiotuvat. Kolia ympäröivä Pielinen on Suomen neljänneksi suurin järvi, jossa on useita saaria. Saarissa voi patikoida sekä majoittua teltassa niille merkityissä paikoissa. Kolilta löytyy paljon ahoja, jotka periytyvät vanhan maatalouden ajoilta. Monissa paikoissa voit nähdä vanhoja kivijalkoja, nauriskuoppia sekä muita vanhan asutuksen jäänteitä.

Saapuminen Kolin kansallispuistoon

Kolin kansallispuistoon on mahdollista saapua helposti eri kulkuvälineillä. Lähditpä liikkeelle sitten Etelä-Suomesta tai Lapista, Koli kutsuu matkailijoita helppoudellaan. Kolilla on erinomaiset palvelut, joten kansallispuistoon saapuminen ja sen kauneudesta nauttiminen ei välttämättä edellytä oman auton käyttöä.

Vaellusreitit

Merkittyjä reittejä löytyy Kolilta noin 80 kilometrin verran. Reittien pituudet vaihtelevat 1,4 kilometristä aina 61 kilometriin. Pisin reitti on Herajärven kierros, joka kulkee metsäisillä vaaroilla tarjoten useita henkeäsalpaavia maisemapaikkoja. Maisemat avautuvat niin Pieliselle kuin Herajärvelle.

Kolin suosituin reitti on 1,4 kilometrin mittainen Huippujen kierros, jonka lähtöpiste on Kolin luontokeskus Ukolta. Reitti kulkee kansallispuiston korkeimman vaara, Ukko-Kolin, kautta. Reitin varrella voit käydä ihastelemassa myös Akka-Kolin sekä Paha-Kolin maisemia. Reitille pääsee kulkemaan esimerkiksi lastenvaunuilla leveämpää hiekkatietä pitkin tai kapuamalla rappusia suoraa Ukko-Kolin huipulle. Nousut saattavat olla hieman raskaita, mutta reitti soveltuu pääsääntöisesti kaiken tasoisille ulkoilijoille.

Kolin pisimmän ja lyhimmän reitin väliltä voit valita juuri sinulle sopivan vaellusreitin. Parkkipaikkoja löytyy ympäri kansallispuistoa ja majoittuminen on helppoa eri puolilla puistoa.

Koli eri vuodenaikoina

Koli on suosittu matkailukohde kesäisin, mutta usealle reitille pääsee myös talvella. Tykkylumen peittämät puunoksat tarjoavat maagisen talvimaiseman. Kesän ja talven lisäksi Kolille kannattaa suunnata myös syksyllä sekä keväällä. Syksyn tarjoama ruska asettuu kauniisti vaarojen rinteille laskeutuen laaksoihin väriloistoonsa. Keväällä luonto heräilee myöhään pitkän talven jälkeen ja rinteillä kuuluu iloista puron solinaa sekä linnunlaulua.

Kesäsesongin ruuhkapiikit ajoittuvat juhannuksesta elokuun puoliväliin. Kesäisin Kolilla voi mm. retkeillä, pyöräillä sekä veneillä. Retkeily- ja vaellusreittejä löytyy niin kilometrin mittaisesta maisemakävelystä aina 60 kilometrin mittaiselle rengastielle. Kesäisellä Kolilla nautit Pielisen saarista ja rannoista sekä koskenlaskusta Ruunaan retkeilyalueella. Kolilla pääset myös ratsastamaan ja hevosten lisäksi kesäasukeiksi saapuu lampaita ja kyyttöjä laiduntamaan kulttuurimaisemissa. Muita kesän aktiviteetteja ovat mm. melonta, luolaseikkailu, mönkijäajelu, risteily, kalastus, frisbeegolf sekä polkujuoksu.

Talvikautena Koli tarjoaa kauniit hiihtoladut sekä moottorikelkkareitit. Valaistua latua löytyy 25 kilometrin verran. Kolilla pääset myös laskettelemaan pitkiä rinteitä sekä lumikenkäilemään talvisessa maastossa. Keskitalvella Kolilla voi ajaa Euroopan pisintä sisävesien jäätietä pitkin. Talvikaudella pääset myös uimaan avantoon, Husky-safarille, talvipyöräilemään, retkiluistelemaan ja pulkkamäkeen.

Sää Kolin kansallispuistossa

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing vestibulum. Fringilla nec accumsan eget, facilisis mi justo, luctus pellentesque vitae gravida non diam accumsan posuere, venenatis at mi turpis.