Hossan kansallispuisto

Hossan kansallispuisto on yksi Suomen nuorimmista kansallispuistoista. Se perustettiin vuonna 2017. Sitä ennen Hossassa on ollut suosittu retkeilyalue jo vuodesta 1979 asti, ja Hossaan valmistui luontokeskus vuonna 1991. Hossan kansallispuisto sijaitsee  Suomussalmen kunnan pohjoisosassa, osin myös Kuusamon ja Taivalkosken kuntien puolella. Hossan kansallispuiston pinta-ala on 110 neliökilometriä; se on Suomen 10. suurin kansallispuisto.

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing vestibulum. Fringilla nec
accumsan eget, facilisis mi justo, luctus pellentesque vitae gravida non diam
accumsan posuere, venenatis at mi turpis.

Hossan kansallispuiston keskuspaikkana toimii Hossan luontokeskus, josta löydät monipuoliset palvelut. Luontokeskus tarjoaa mm. opastuspalveluita ja opastettuja retkiä, siellä on kahvila-ravintola, elintarvikekioski, matkamuistomyymälä jne. Kansallispuistossa on erittäin runsaasti majoitusmahdollisuuksia; esimerkiksi vuokrakämppiäkin on 12 kpl, ja lisäksi retkeilijöille on autiotupia 5 kpl sekä runsaasti telttailupaikkoja. Karhunkainalon leirintäalueen lisäksi voit telttailla Jatkonjärven telttailualueella ja kaikkien tulentekopaikkojen läheisyydessä Iikosken päiväaluetta, Huosilammen rannan taukopaikkoja ja Keihäslammen tulentekopaikkaa lukuunottamatta. Matkailuautoille ja -vaunuille on omia pysäköintialueita, mutta matkailuautoissa ja asuntovaunuissa saa yöpyä kansallispuistossa vain Karhunkainalon leirintäalueella.

Karhunkainalon leirintäalueen vastaanotossa on kalastuslupien myynti sekä kämppien, veneiden, kanoottien, kajakkien, maastopyörien ja fatbike-pyörien vuokrauspiste.

Hossan kansallispuistossa näet erittäin monimuotoista luontoa; jyrkkäreunaisen rotkojärven, Julma-Ölkyn lisäksi alueella on laajoja harjumuodostelmia ja valoisia männikkökankaita. Mäntypuu oli aikoinaan metsätalouden peruspuu, ja myös tervaa poltettiin alueella paljon vielä 1800-luvun puolella. Savottakulttuuri juontaa juurensa 1900-luvun alkuun asti, ja alueen savottakämpät ovat 1940- ja 1950-luvuilta. Saamelaiset asuttivat Hossaa 1500-luvulla, mistä asti poronhoito on ollut osa alueen identiteettiä. Samaten lukuisat paikannimet ovat saamelaista perua, kuten kansallispuiston itsensä nimi, joka tulee pohjoissaamen kortetta (kasvi) tarkoittavasta sanasta hoašša.

Männikkökankaiden ja harjujen lisäksi puiston alueella on myös paljon vaara-alueita, joiden valtapuuna on kuusi, joka viihtyy kosteammilla kasvupaikoilla. Vaarojen vanhojen kuusikoiden seassa on myös vanhoja haapoja, joten olettaa sopii, että esimerkiksi liito-oravat pitävät kyseisenlaisesta elinympäristöstä. Hossan alueella on myös pieniä suoalueita, jotka kuitenkin muodostavat puiston pinta-alasta lähes kolmasosan.

Nähtävyydet Hossan kansallispuistossa

Katso lisäksi Hossan kulttuuriperintöä esittelevä esite tästä. Siitä löydät myös alueen em. nähtävyydet ja muitakin kiinnostavia kohteita. Tutustu myös puiston ulkopuolisiin nähtävyyksiin, kuten mystiseen Kalmosärkkään.

Saapuminen Hossan kansallispuistoon

Hossaan on matkaa esimerkiksi Kuusamosta reilut 80 km, Kajaanista n. 200 km, Oulusta n.240 km ja Jyväskylästä vähän yli 500 km. Lähin lentokenttä sijaitsee Kuusamossa ja rautatieasema Kajaanissa.

Hossaan on hyvä tulla vaikkapa linja-autolla, sillä Hossabussi liikennöi kesäisin väliä Rukatunturi–Kuusamo–Hossa. Kajaanin ja Kuusamon välistä 5-tietä liikennöi linja-autoja ympärivuotisesti. 5-tien pysäkiltä Perangasta on vielä noin 30 kilometriä Hossaan, joten jatkoyhteys esimerkiksi taksikyydillä on tarpeen. Kuusamon ja Hossan välillä kulkee vakiovuoro koulupäivien aikana. Jos haluat kuitenkin ottaa vaelluksen osaksi kansallispuistokäyntiäsi jo heti alussa, voit lähteä patikoimaan suoraan Perangasta, josta on noin 10 km matka retkeilyreittiä myöten Kukkurin autiotuvalle. Kansallispuiston ytimeen ja opastuskeskukseen polkuja myöten on kuitenkin vielä tuvaltakin noin 30 kilometriä patikoitavaa.

Vaellusreitit

Esteettömät reitit

Hossan kansallispuiston alueella on talvisin lumitilanteen mukaan jopa 40 km retkilatuja sekä erämaareittejä ja monitoimiuria, joita käyttävät niin pyöräilijät, lumikenkäilijät, kävelijät kuin hiihtäjätkin. Voit tehdä myös omat reittisi suksilla tai lumikengin. Hossassa on lisäksi 4 merkittyä maastopyöräilyreittiä sekä  4 melontareittiä. Katso lisätietoja reiteistä tästä.

Muut liikuntamahdollisuudet Hossan kansallispuistossa

Hossan kansallispuistossa voit monipuolisen luonnon tutkimisen ja tarkkailun lisäksi tietenkin myös patikoida ja vaeltaa, maastopyöräillä, meloa, poimia marjoja ja sieniä, kalastaa, uida ja sukeltaa sekä hiihtää ja lumikenkäillä talvella. Esimerkiksi sukeltajien suosiossa on 40 metriä syvä ja kirkasvetinen suppajärvi, Öllöri, jonka pohjassa on lähteitä.

Sää Hossan kansallispuistossa

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing vestibulum. Fringilla nec accumsan eget, facilisis mi justo, luctus pellentesque vitae gravida non diam accumsan posuere, venenatis at mi turpis.

Säännöt Hossan kansallispuistossa

Hossan kansallispuistossa saat

 • liikkua jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen
 • telttailla tulentekopaikkojen yhteydessä ja Jatkonjärven telttailualueella. Telttailu ei ole sallittua Iikoskella eikä Huosilammen ja Keihäslammen tulentekopaikoilla.
 • poimia marjoja ja ruokasieniä
 • onkia ja pilkkiä luonnonvesissä. Kalastus on kielletty koski- ja virtapaikoissa. Tarkista kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Puiston rajoitukset

 • Avotulen teko on sallittu vain sille tarkoitetuilla paikoilla.
 • Pyöräily on kesällä sallittua vain neljällä merkityllä maastopyöräilyreitillä ja maanteillä. Talvella saat pyöräillä monitoimireiteillä ja pysyvän lumen aikana myös reittien ulkopuolella. Muista latuetiketti ja ota huomioon muut monitoimireiteillä liikkuvat liikkumistavasta ja liikkujasta riippumatta.
 • Virkistyskalastusvesillä kalastamiseen tarvitaan aina lupa. Tarkista kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
 • Metsästys on sallittua paikkakuntalaisille oman kotikuntansa alueella (metsästyslain 8 §).
 • Muuhun kuin jokamiehenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
 • Moottoriajoneuvoilla liikkuminen kansallispuiston alueella on sallittu vain sille tarkoitetuilla teillä.
 • Oman veneen tai kanootin käyttö on sallittu muualla paitsi Huosilammella, Keihäslammella ja Umpi-Valkeaisella.
 • Kelluntarenkaan käyttö on sallittua muualla paitsi Huosilammella ja Keihäslammella.
 • Sähköperämoottorin käyttö sallittu muualla paitsi Huosilammella, Keihäslammella ja Umpi-Valkeaisella.
 • Polttomoottorin käyttö on sallittu vain Pikku- ja Iso-Kukkurilla.
 • Veneiden säilytys on sallittu vain Metsähallituksen luvalla.
 • Kuvauskopterin ei dronen lennättämistä on rajoitettu. Hossan kansallispuiston itäosat kuuluvat ADIZ- rajavyöhykkeeseen. Jos aiot lennättää dronea Hossassa, tee lentosuunnitelma AIS Finlandille. Lentosuunnitelman laadintaohjeita löydät AIS Finlandin verkkosivuilta (ais.fi). Katso myös lentorajoitusalueet ja muita tietoja kauko-ohjattujen ilma-alusten käytöstä osoitteesta https://aviamaps.com/map?drone

Puistossa on kielletty

 • avotulen teko metsäpalovaroituksen aikana. Avotulen teko on kielletty aina myös merkityillä tulentekopaikoilla, jos alueelle on annettu metsäpalovaroitus. Tarkista varoitukset osoitteesta ilmatieteenlaitos.fi. Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja. Tulenteko voidaan kieltää paikallisesti. Tulen sytyttäjä on aina vastuussa tulenteon turvallisuudesta.
 • lemmikkieläinten vapaana pitäminen lukuun ottamatta metsästyksen yhteydessä käytettäviä koiria (metsästyslaki, 53 §) sekä poronhoitotöissä käytettäviä koiria (metsästyslaki 51 §:n 3 kohta) 
 • puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen
 • maa- ja kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen
 • luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen
 • matkailuautoissa ja -perävaunuissa yöpyminen kansallispuiston alueella. 

Puistossa ei ole ekopisteitä lukuun ottamatta jätehuoltoa, joten sen mitä jaksat kantaa luontoon, jaksat kantaa poiskin. Jos löydät muiden jättämiä roskia, teet hienon ympäristöteon, jos otat ne mukaasi ja pudotat paluumatkallasi vaikkapa matkasi varrella olevissa taajamissa sopivaan ja luvalliseen jäteastiaan tai puiston ekopisteisiin. Maatuvat jätteet voit laittaa käymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voit käyttää sytykkeenä.

Vain retkeilijöiden käyttöön tarkoitetut ekopisteet sijaitsevat Hossan luontokeskuksen pysäköintialueella, Jatkonjärven telttailualueella ja Karhunkainalon leirintäalueella. Karhunkainalossa on myös kemiallisten käymäläjätteiden ja nestemäisten jätteiden keräilypiste. Noudata ekopisteiden lajitteluohjeita.

VASTUULLINEN RETKEILY

Vastuullinen retkeilijä ottaa huomioon niin ympäristön kuin toisetkin retkeilijät. Vaikka jokamiehenoikeudet ovatkin laajat, ne eivät kuitenkaan ole lupa tehdä mitä tahansa. Retkietiketti on siis hyvä ottaa haltuun, jolloin kaikilla on mukavaa ja turvallista liikkua upeassa luonnossamme. (luontoon.fi/retkietiketti)

Tarkemmat puiston järjestyssäännöt: https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Js/hossa_js.pdf