Hiidenportin kansallispuisto

Hiidenportin kansallispuisto sijaitsee Kainuun maakunnassa, Sotkamon kunnassa lähellä Valtimon ja Kuhmon kuntia. Ollaan siis hyvin vanhoilla ja erämaisilla alueilla, joilta on löydetty jälkiä ihmisen liikkeistä jo esihistoriallisista ajoista alkaen. Maankuoren liikkeiden tuhansien vuosien aikana muovaama rotkolaakso ja jääkauden jälkeisten vesien muodostamat harjut kertovat tarinaa omasta geologisesta historiastaan. 

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing vestibulum. Fringilla nec
accumsan eget, facilisis mi justo, luctus pellentesque vitae gravida non diam
accumsan posuere, venenatis at mi turpis.

Hiidenportin alueella on ollut asutusta satoja vuosia, mutta ensimmäiset ihmiset kulkivat varmasti seudulla jo esihistoriallisena aikana metsästäen ja kalastaen. Alueella on harjoitettu metsätalouden ohella myös kaskiviljelyä. Jatkosodan aikana Hiidenportissa piileskeli käpykaartilaisia,eli sotilaskarkureita, jotka eivät halunneet osallistua sotatoimiin. Käpy- eli metsäkaartilaisten piilopaikkoja saattoivat olla esimerkiksi puiset väliaikaiset rakennelmat, maakuopat tai jopa luolat. Kansallispuiston alueelta on löydetty ainakin kahden piilopirtin jäänteet. 

Hiidenportin kansallispuiston ykköskohde on itse Hiidenportin rotko, jolle on lyhyt matka lähimmältä parkkipaikalta. Rotkon pystysuorat seinämät, teräväpiirteiset, siniharmaat kivenlohkareet ja kalliomuodostelmat, syvällä rotkon pohjalla kimmeltävät tummasilmäiset lammet ja vehreä kasvillisuus ovat erinomainen väriyhdistelmä, ja kontrasti on voimakas.

Hiidenportin kansallispuiston alueella on noin 30 kilometriä hyvin viitoitettuja ja tarpeellisilta osiltaan pitkostettuja polkuja, jotka pääsee kiertämään parhaiten jalkaisin. Puistossa saa myös maastopyöräillä reiteillä ja merkityillä poluilla, mutta maasto on erittäin haastavaa. Puiston reitit ovat suhteellisen lyhyitä, mutta ne ovat myös osin haastavia. Pidempiä vaellusreittejä löytyy puiston ulkopuolelta, mutta niiden kunto ja vaellettavuus voivat vaihdella.

Luonnossa piilee Hiidenportin vetovoima – ja rauhassa – sillä Hiidenportti on yksi Suomen vähiten käydyistä kansallispuistoista. Siksi, jos etsii sellaista kansallispuistoa, jossa kohtaa todennäköisimmin kuukkelin kuin ison retkeilijäjoukon, Hiidenportti on hyvä valinta. Sitä paitsi puiston läheisyydessä, vain noin 30 minuutin ajomatkan on erinomaisia arvosteluja saaneita majoitus- ja ravintolapalveluita tarjoavia yrityksiä.

Upean metsä- ja suoluonnon lisäksi Hiidenportin kansallispuistossa on paljon kulttuurihistoriaa, kuten entisaikain metsätaloudesta kertovia savotta- ja uittokämppien raunioita, vanhojen tilojen paikkoja jne.

Metsähallitus rauhoitti kansallispuiston ydinosan, Portinsalon, puistometsäksi 1940-luvulla. Puistometsästä tuli myöhemmin aarnimetsäalue, jota laajennettiin vuonna 1970. Puistoon on sen perustamisen jälkeen liitetty Palolammen ja Kovasinvaaran alueet, ja kansallispuiston laajentamista on myös suunniteltu.

Nähtävyydet Hiidenportin kansallispuistossa

Kansallispuiston lähialueilla on lukuisia muinaisjäännöksiä, kuten asuinpaikkojen jäänteitä, tervahautoja, nauriskuoppia, karsikkoja ja jopa muinaishautoja, ortodoksisia kalmistoja sekä kalliohakkauksia. Moni kalmisto sijaitsee pienissä saarissa, eikä niihin erityisesti opasteta kävijöitä.

Saapuminen Hiidenportin kansallispuistoon

Hiidenportin kansallispuistoon on matkaa esimerkiksi Kajaanista noin 86 km, Joensuusta 172 km, Oulusta 241 km ja Jyväskylästä 314 km. Puistoon pääsee parhaiten omalla autolla; julkisia kulkuyhteyksiä ei ole. Lähin rautatieasema on Kajaanissa.

Vaellusreitit

Muut liikuntamahdollisuudet Hiidenportin kansallispuistossa

Hiidenportin kansallispuistossa voit patikoida ja vaeltaa, tarkkailla luontoa joko omin silmin, kiikarin, kameran tai suurennuslasin linssin läpi, kalastaa onkimalla tai pilkkimällä, marjastaa ja sienestää sekä hiihtää ja lumikenkäillä talvisin. Puistoon tutustuminen kannattaa aloittaa Kuhmon luontokeskus Petolasta, Lentiirantie 342, 88900 Kuhmo, josta on noin 42 km itse kansallispuistoon. Luontokeskus on avoinna kesäkuun alusta lokakuun loppuun ja muina aikoina tilauksesta. Luontokeskus on osittain esteetön. Kansallispuistossa ei ole varsinaisesti esteettömiä reittejä, palveluita tai käymälöitä, mutta Palolammen välittömässä läheisyydessä pääsee liikkumaan pyörätuolilla.

Sää Hiidenportin kansallispuistossa

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing vestibulum. Fringilla nec accumsan eget, facilisis mi justo, luctus pellentesque vitae gravida non diam accumsan posuere, venenatis at mi turpis.

Säännöt Hiidenportin kansallispuistossa

Hiidenportin kansallispuistossa saat

 • liikkua jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen
 • poimia marjoja ja ruokasieniä
 • pilkkiä ja onkia.

Puiston rajoitukset

Puistossa on kielletty

 • avotulen teko metsäpalovaroituksen aikana. Avotulen teko on kielletty aina myös merkityillä tulentekopaikoilla metsäpalo- tai ruohikkopalovaroituksen aikana. Tarkista voimassa olevat varoitukset: ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset. Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja. Tulenteko voidaan kieltää paikallisesti. Tulen sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta.
 • lemmikkieläinten vapaana pitäminen
 • puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen
 • maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen
 • luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen
 • selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen
 • moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta
 • kiipeileminen kallioilla
 • roskaaminen ja rakenteiden vahingoittaminen.

Puistossa ei ole kahta kierrätyspistettä lukuun ottamatta muuta jätehuoltoa, joten sen mitä jaksat kantaa luontoon, jaksat kantaa poiskin. Jos löydät muiden jättämiä roskia, teet hienon ympäristöteon, jos otat ne mukaasi ja pudotat paluumatkallasi vaikkapa matkasi varrella olevissa taajamissa sopivaan ja luvalliseen jäteastiaan! Maatuvat jätteet voit laittaa käymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voit käyttää sytykkeenä. Puiston ainoat kierrätyspisteet löytyvät Palolammen ja Urpovaaran paikoitusalueilta. Kierrätyspisteisiin saa laittaa ainoastaan sinne kuuluvaa jätettä, joten noudata kierrätyspisteiden ohjeita!

VASTUULLINEN RETKEILY

Vastuullinen retkeilijä ottaa huomioon niin ympäristön kuin toisetkin retkeilijät. Vaikka jokamiehenoikeudet ovatkin laajat, ne eivät kuitenkaan ole lupa tehdä mitä tahansa. Retkietiketti on siis hyvä ottaa haltuun, jolloin kaikilla on mukavaa ja turvallista liikkua upeassa luonnossamme, ks. luontoon.fi/retkietiketti.

Tarkemmat puiston järjestyssäännöt: https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Js/hiidenportti-js.pdf